U Subotici skromno obeležen Svetski dan dece obolele od raka 1Milica Pavić, foto: J. Patarčić

“Mnogo je obolele dece, zaista. Iz dana u dan dobijamo sve veći broj obolele dece”, kaže Milica Pavić, volonterka NURDOR-a.

Iako je zbog epidemiološke situacije program obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka na Gradskom trgu i ove godine izostao, volonteri NURDOR-a postavili su danas štand na šetalištu Stop šopa u Subotici, gde su zainteresovani građani mogli da kupe neku od sitnica i na taj način pomognu rad ovog udruženja.

Na raspolaganju su im bili bedževi, šolje, cegeri, rančevi, kišobrani, pa čak i heljdina pasta i domaći džem NURDOR-a, a sve što su donirali, usmereno je na izgradnju pete Roditeljske kuće u Beogradu.

Ipak, ove godine je naglasak stavljen na donaciju krvi jer, kako ističe Milica Pavić, deci oboleloj od malignih bolesti često u toku lečenja zatreba transfuzija krvi.

U Subotici skromno obeležen Svetski dan dece obolele od raka 2
Štand NURDOR-a, foto: J. Patarčić

Kada se to desi, roditelji su u veoma teškoj situaciji zbog toga što danas retko ko donira krv.

“U gradovima poput Novog Sada, Beograda, Niša i Kragujevca, na današnji dan se donira krv u centru grada. Mi to nismo mogli da omogućimo ovde u Subotici. Međutim, u drugoj polovini februara, tačnije od sutra, moći će svako ko želi da dođe u Zavod za transfuziju krvi i donira krv za naše mališane. Apelujem i pozivam sve ljude da učestvuju u akciji”, pozvala je Pavić.

Osim na Svetski dan dece obolele od raka, NURDOR tokom cele godine organizuje i učestvuje u brojnim akcijama na kojima prikuplja novac za izgradnju novih i funkcionisanje postojećih Roditeljskih kuća u Srbiji.

“U Subotici leti organizujemo turnire na terenima u Prvomajskoj ulici. Bili smo i na Vinterfestu, jedna škola je organizovala donaciju za NURDOR, a učestvovali smo i u seoskim igrama na Bikovu. Šta god da nam se učini kao dobra akcija ili nas neko ko organizuje manifestaciju pozove, uvek se rado odazovemo”, poručuje Pavić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari