U subotu protest novosadskih ekologa posle lokacijskih uslova za gradnju novog mosta 1

Ekološki front najavio da će u subotu 26. februara organizovati protest kod Brodogradilišta pod sloganom „Most da, ali na drugom mestu“.

Povod za protest je izdavanje lokacijski uslova za zapadnu obilaznicu i most preko Dunava u produžetku Bulevadra Evrope.

Stubovi mosta trebalo bi da se grade na delu Ribarskog ostrva i Šodroša, zaštićenog prirodnog dobra. Tamo je započeto sondiranje terena za stubove budućeg mosta.

Lokacijske uslove su izdali Ministarstvo građevinarstva, Pokrajinski zavod za zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, institucije koje treba da spreče uništavanje prirodnih staništa, navode ekolozi.

Prethodnih nedelja prikupljeno je oko 15 hiljada primedbi na novi Generalni urbanistički plan grada do 2030, a brojne primedbe odnose se na projekat „Novi Sad na vodi“ koji je povezan sa gradnjom novog mosta i pomeranjem za 500 metara zaštitnog bedema u korito Dunava.

Svi ti zahvati trebalo bi da omoguće kompaniji Galens gradnju poslovno-stambenog kompleksa na prostoru Brodogradilišta.

Planirani su i veliki zahvati na Šodrošu i Kameničkoj adi koji bi, po oceni ekologa, negativno uticali na zaštitu više stotina retkih biljnih i životinjskih vrsta u tom rukavcu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari