Real Madrid je savladao Mančester junajted na Old Trafordu i plasirao se u četvrtfinale Lige šampiona, ali se ni o sjajnom golu Luke Modrića niti o povratku Kristijana Ronalda na mesto koje ga je vinulo među fudbalske zvezde, ne priča koliko o turskom sudiji Džunejtu Čakiru.

Prelomni trenutak meča bio je kada je Turčin pokazao crveni karton Naniju, koji je neoprezno udario đonom u stomak Arbeolu u 57. minutu. Ovaj potez arbitra UEFA pokrenuo je lavinu komentara, a najoštriji i bez dlake na jeziku bili su, ko drugi nego Englezi, objavivši u medijima da Čakir mrzi Engleze. Svoje navode ostrvski mediji obrazložili su time što je Turčin poslednjih godinu dana dodelio čak četiri crvena kartona engleskim klubovima na međunarodnoj sceni i jedan engleskoj reprezentaciji. Osim toga, Englezi su naveli i više nego zanimljiv podatak – Čakir je prošle sezone dva puta sudio Junajtedu, protiv Benfike u Ligi šampiona i Atletika iz Bilbaoa u Ligi Evrope, a klub sera Aleksa Fergusona nije trijumfovao na tim mečevima. Englezi se ni na tome nisu zaustavili, već su napisali da Čakira na društvenoj mreži Tviter prati od „neturskih“ klubova samo Real Madrid i Barselonu i da Turčin redovno letuje u Španiji. Ipak, turski mediji naveli su da je profil lažan i da ne pripada Čakiru.

Ova odluka toliko je poremetila sve u Junajtedu da Ferguson nije bio u stanju da izađe pred novinare posle meča, već je poslao svog asistenta Majka Filana, koji je izjavio da su svi razočarani i u šoku i da je ovaj potez Čakira bacio u senku sjajnu predstavu na Old Trafordu. S druge strane, kontroverzni trener Real Madrida Žoze Murinjo izjavio je da je najbolji tim izgubio i da neće da komentariše odluke sudije i dodao je da se nije izvinio Fergusonu jer nije on dodelio crveni karton, već Čakir. Komentarišući utakmicu na internetu, mnogi fudbaleri, među kojima su Kevin Prins Boateng, Majkl Oven, Vensan Kompani, Gari Lineker, složni su da je odluka sudije prestroga i da je Nani zaslužio eventualno žuti karton. S druge strane, nekadašnji kapiten „đavola“ Roj Kin je za britanske medije izjavio da je odluka ispravna, jer je i sam mnogo puta dobijao crvene kartone u sličnim situacijama.

Džunejt Čakir rođen je 23. novembra 1976. godine u Istanbulu. Godine 2003. debitovao je u Ligi šampiona, a 2010. prvi put je bio glavni sudija na nekom meču najvećeg evropskog klupskog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari