Na redovnoj Skupštini Udruženja homoljskih pčelara „Pek“ Kučevo, nakon podnošenja izveštaja o radu u prethodnoj i plana rada za ovu godinu, zaslužnim pčelarima i pojedincima koji su dali svoj lični doprinos u razvoju pčelarstva i radu Uduženja uručena su priznjanja.

Ovom skupu u gradu na Peku pored kučevačkih pčelara prisustvovali su i predstavnici udruženja pčelara iz opština Petrovac na Mlavi, Smederevska Palanka, Velika Plana, Žagubica, Golubac, Smederevo, Veliko Gradište, Požarevac, naselja Kamenovo u opštini Petrovac na Mlavi, zatim menadžer projekta „Moj pčelinjak-moja kancelarija“ za opštine Boljevac, Velika Plana, Kučevo i Žagubica, Jovica Stojanović, član Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije Dejan Milošević i zamenik predsednika opštine Kučevo Ljubiša Vojić.

Predsednik Udruženja Nenad Vermešanović je istakao da se u prošloj godini radilo na stručnom usavršavanju članova, a najveća aktivnost bila je na realizaciji zajedničkog projekta „Moj pčelinjak, moja kancelarija“ koji finansira Evropska unija u saradnji sa opštinom Kučevo. Udruženje homoljskih pčelara „Pek“ je jedno od najstarijih u Srbiji.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Kučevo zajedno sa opštinama Žagubica, Velika Plana i Boljevac učesnik je u zajedničkom projektu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije pod nazivom „Podrška pčelarima“. Ovaj projekat finansira ogledni primerak pčelinjaka gde se članovi Udruženja pčelara „Pek“ edukuju na raznim predavanjima i seminarima za veću proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda kao i dobijanje sertifikata za izvoz ovih proizvoda u Evropsku uniju.

– Projekat „Moj pčelinjak, moja kancelarija“ odobren je za finansiranje od strane Evropsku unije, u okviru programa Regionalno-socijalno-ekonomskog razvoja, drugi poziv. Ukupna vrednost projekta je 297 hiljada dinara, od čega su opštine učesnice u projektu obezbedile 10 odsto sredstava, a ostatak obezbedila je Evropska unija.

Na ovom skupu su dodeljena i pčelarska priznanja, najviše priznanje Saveza pčelarskih organizacija Srbije diplomu „Prof. Jovan Živanovic“ dobio je Slobodan Šulejić iz Kučeva, zlatnu medelaju Nenad Vermešanović, pčelar iz Neresnice i diplomu počasnog člana pčelarstva Dragoslav Lukić iz Kučeva. Zahvalnicu je dobio predsednik opštine Zoran Milekić, a pohvalnicu Mića Martinović i Ljubiša Blagojević. Pčelari Dušan Roškić iz Duboke, Ivan Miletić iz Kučeva, Bogoljub Živković iz Velike Bresnice, Direkcija za izgrdanju i razvoj naselja u opoštini Kučevo i menađer projekta „Moj pčelinjak“ Jovica Stojanović dobitnici su priznanja koje dodeljuje Udruženje homoljskih pčelara „Pek“ iz Kučeva.

Dobitnik najvišeg priznjanja Saveza pčelarskih organizacije Srbije diplomu „Prof. Jovan Živanović“ dobila je porodica Slobodana Šulejića koja se pčelarstvom bavi 35 godina. Ova porodica kada je dobra medonosna godina izvrca preko tri tone raznog meda, od kojih je najkvalitetniji livadski koji je dosta tražen na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari