Na dva i po kilometra od sela, na putu prema Sivcu, odnosno Vrbasu i Novom Sadu na površini od oko šest hektara slatinastog zemljišta, potekla je inicijativa da se formira mini-industrijska zona.
U predizbornim programima, inače, gotovo sve stranke su naglašavale da u selima treba oformiti male industrijske zone, kako bi se omogućilo zapošljavanje i usporila migracija seoskog stanovništva.

Na dva i po kilometra od sela, na putu prema Sivcu, odnosno Vrbasu i Novom Sadu na površini od oko šest hektara slatinastog zemljišta, potekla je inicijativa da se formira mini-industrijska zona.
U predizbornim programima, inače, gotovo sve stranke su naglašavale da u selima treba oformiti male industrijske zone, kako bi se omogućilo zapošljavanje i usporila migracija seoskog stanovništva. U Kljajićevu su, zasad, korak ispred ostalih – odabrana je lokacija, nameru je iskazalo šest malih privrednika, a čeka se i reč opštine, države na uređenju industrijske zone.
– Nas šestorica smo istakli svoje namere i potrebe, a u svakoj firmi bilo bi posla za po desetak novih radnika. Lokacija se nalazi pored saobraćajnice, gasnog voda, a neophodno je da se poboljša snabdevanje električnom energijom – kaže za Danas Boško Vuković, vlasnik PP „Agro Vuković“ iz Kljajićeva. On dodaje da su s druge strane puta dvojica preduzetnika iz sela već počela izgradnju klanice i ribnjaka, a u planu je i pogon za proizvodnju testa.
„Agro Vuković“ je, inače, poznata i priznata firma. Osnovna delatnost je proizvodnja stočne hrane, a o kvalitetu govori pregršt zlatnih medalja i pehari sa dva poslednja Poljoprivredna sajma u Novom Sadu. Mesečno se proizvodi oko 300 tona hraniva. U ovoj firmi planiraju da podignu silose, jer se bavi i otkupom poljoprivrednih proizvoda. Nedavno je nabavljena još jedna linija za proizvodnju stočne hrane, ali posle svakog vetra ispadne jedna faza, pa je poboljšanje kvaliteta snabdevanja električnom energijom preka potreba. Rešavanjem tog problema broj zaposlenih sa 10 radnika bio bi povećan na dvadesetak.
Dušan Milojević, sekretar Mesne zajednice u Kljajićevu, ističe da u selu oko hiljadu meštana traži posao, pa bi otvaranje novih pogona ublažilo ovaj problem.
Inženjer Edvard Šerko, zaposlen u firmi „Agro Vuković“ i potpredsednik Opštinskog odbora G17 plus u Somboru, koji je inicirao otvaranje mini-firmi, kaže da je neophodno da opština, uz pomoć države, uredi industrijske zone i pojednostavi papirologiju. Na sednici Skupštine grada, koja će biti održana do kraja meseca, treba da budu usvojeni regulacioni planovi za sela u somborskoj opštini, što je jedan od preduslova za stvaranje mini industrijskih zona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari