Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je razrešenje Milijana Stojanića (SNS), predsednika opštine Kosjerić, utvrdivši da je on u sukobu interesa jer, prilikom preuzimanja te funkcije, nije obavestio Agenciju da obavlja i delatnost preduzetnika pod nazivom STUR Izvor u tom gradiću. S druge strane, Stojanić, poznat javnosti i kao akademik gastonomije i vitez kulinarstva, uložio je žalbu, poručio da se iza svega krije napad na SNS i najavio tužbu protiv Agencije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

U rešenju Agencije je navedeno da je iz opštinskog budžeta, na osnovu poslovne saradnje između motela Izvor i opštine Kosjerić, za troškove reprezentacije opštinske uprave tokom 2013. godine navedenom ugostiteljskom objektu isplaćeno 405.867 dinara, a od 1. januara do 17. jula prošle godine još 286.681 dinar, te da je Stojanić u sukobu interesa, zbog takve vrste poslovne saradnje.

Uz podsećanje da je na funkciji predsednika opštine od 18. oktobra 2012. godine, u obrazloženju je navedeno da Stojanić, prema podacima Agencije za privredne registre, obavlja delatnost preduzetnika pod nazivom STUR Izvor i to od 1. januara 2003. godine.

– Imenovani je, istovremenim vršenjem javne funkcije i obavljanjem navedene delatnosti, doveo sebe u sukob interesa, jer je korišćenjem ovlašćenja koja ima kao predsednik opštine pogodovao svojim privatnim interesima, na taj način što je na osnovu poslovne saradnje sa opštinom Kosjerić stekao imovinsku korist za sebe kao preduzetnika u vidu iznosa troškova reprezentacije koje je opština Kosjerić platila STUR Izvor – piše u rešenju, uz ocenu da je Stojanić time, kao predsednik opštine „javni interes podredio privatnim i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za sebe, čime je ugrozio i poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije“.

– To je politički atak na mene i SNS. Uložio sam žalbu na to rešenje, jer nisam došao na mesto predsednika opštine da se obogatim – rekao je za Danas Stojanić.

Nakon obaveštenja da je u sukobu interesa, Stojanić je tvrdio da je motel Izvor u vlasništvu njegove supruge, te da je taj ugostiteljski objekat 2013. godine donirao opštini milion dinara za razne manifestacije, kao što su Licidersko srce i Čobanski dani, tako što svoje usluge nije naplaćivao. Pored toga, kako je naveo, taj motel je za Dan opštine prošle godine organizovao ručak koji je koštao oko 300.000 dinara i da za to nijedan dinar nije isplaćen iz opštinskog budžeta. Kako je Kosjerić u nezavidnoj finansijskoj situaciji, Stojanić smatra da, kao predsednik opštine, može da pomogne upravo takvim donacijama i da nije u sukobu interesa. Ne sporeći ni to da je kao predsednik opštine koristio usluge sopstvenog ugostiteljskog objekta, on smatra da nije u sukobu interesa i zbog toga što su, kako je rekao, cene smeštaja i ishrane u tom motelu niže, nego u drugim objektima.

Podsetivši na to da su pripadnici Vojske Srbije, koji su prošle godine bili angažovani u sanaciji šteta od poplava u toj varošici, bili smešteni u motelu Izvor i da im je u tom objektu bila obezbeđena ishrana, Stojanić smatra da ti troškovi „ne mogu da se tretiraju kao ugostiteljske usluge“.

– Kada su mi rekli da sam u sukobu interesa, vojska se povukla iz motela i smestila u drugi objekat, što je opštinski budžet koštalo 400.000 dinara više. Ko će to da plati? Tužiću Agenciju Apelacionom sudu za nanetu štetu opštinskom budžetu u iznosu od 400.000 dinara – uzvratio je Stojanić, poručivši da će pravdu „tražiti do Strazbura“.

Humano delo

– Zakon se mora poštovati, ali Kosjerić je specifičan, kao i mnoge male opštine, jer nema dovoljno kapaciteta za smeštaj. U prikazanim iznosima nisu samo troškovi za ugostiteljske usluge, nego i za smeštaj vojske, proslavu Dana opštine i druge izdatke. Ja sam učinio humano delo za narod, a vojska je došla da pomogne narodu tokom poplave i ja sam im obezbedio smeštaj po upola nižim cenama, platio porez i boravišnu taksu, ali politika je čudo i morate da trpite sve i svašta – poručio je Stojanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari