U toku je uklanjanje bombe u Nišu: "Akcija visokorizična" 1Foto: RTS/Screenshot

Uklanjanje bombe zaostale iz NATO bombardovanja počelo je jutros nešto posle 8 časova na gradilištu Naučno-tehnološkog parka u Nišu, nakon evakuacije stanovnika naselja Stevan Sinđelić koje se nalazi u neposrednoj blizini gradilišta.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je novinarima da se radi o „visokorizičnoj akciji“.

„Kad god radite sa neeksplodiranim ubojnim sredstvom rizik je veliki, prvenstveno za naše pripadnike koji su neposredno u blizini, koji rade na neutralizaciji te bombe. Radi o se o velikoj bombi, jednoj od najvećih, koje smo do sada deaktivirali“, izjavio je Čaušić.

On je rekao da je reč o „MK bombi težine 1.000 kilograma, sa 430 kilograma eksplozivnog punjenja“. Bomba se nalazi, na metar i po dubine, rekao je pomoćnik ministra.

„Na deaktiviranju bombe radi jedan pripadnik odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata sektora za vanredne situacije, pošto je svetska praksa da što manje ljudi bude u samoj blizini neeksplodiranog ubojnog sredstva“, izjavio je Čaušić.

Prema njegovim rečima, bomba će biti najpre neutralisana, a zatim transportovana van teritoriju Niša gde će biti bezbedno uništena.

Saobraćajanice kojima će bomba biti prevožena, dodao je Čaušić, biće blokirane tokom prolaska konvoja u kome će se nalaziti i vozilo policije, Hitna pomoć i vatrogasno vozilo.

Očekivanja su, kazao je, da će celokupna akcija uklanjanja bombe biti završena danas do 17 časova.

„Po nekim podacima bomba je lansirana 27. maja 1999. godine. Pretpostavka je da je gađana kasarna ‘Knjaz Mihailo’ u neposrednoj blizini Naučno-tehnološkog parka“, kazao je Čaušić.

On je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzele sve mere kako bi bomba bila bezbedno uklonjena. „Osim što je naselje Stevan Sinđelić evakuisano, isključen je gasovod i obavešten je direktorat Civilnog vazduhoplovstva, s obzirom na blizinu aerodroma“, istakao je Čaušić.

Evakuisano je ukupno 1.300 osoba, a za stanovnike naselja Stevan Sinđelić obezbeđen je privremeni smeštaj u više gradskih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari