Slaviša Orlović ipak izabran za dekana Fakulteta političkih nauka, suprotno Statutu (VIDEO) 1Foto: J. S. /Danas

Jedna od članica Saveta FPN potvrdila je za Danas da je Slaviša Orlović ipak izglasan za dekana na ponovljenom glasanju.

Članovi Saveta zvanično nisu želeli da sa studentima i medijima podele informaciju.

Organizatori najavljuju novi protest, najverovatnije za ponedeljak, ukoliko su ovi navodi tačni.

Kako navode, čeka se da PR tim fakulteta objavi zvanično informaciju da je Orlović novi dekan, što može trajati i nekoliko dana.

„U slučaju da oni objave da je Slaviša Orlović izglasan za dekana i da to bude pravosnažno, blokiraćemo fakultet“, kaže Milica Kostin, jedna od studentkinja i organizatora protesta.

Ivan Stanojević, koji je podržao danas studente i studentkinje, još uvek je sa studentima ispred fakulteta, a kako kaže „moramo prvo da vidimo šta su tačno rekli na sednici“.

Podsetio je da ako nije bilo 14 glasova, po Statutu Orlović nije mogao da bude izabran za dekana, niti je moglo da se ponovo glasa na istoj sednici.

Prethodno je aktuelni dekan Dragan Simić, profesor Slaviša Orlović nije izabran za dekana Fakulteta političkih nauka, jer na Savetu nije dobio dovoljan broj glasova.

Iako Savet fakulteta broji 27 članova, o predlogu za izglasavanje Orlovića za dekana, glasalo je ukupno 16 članova, od čega je 13 bilo „za“.

Članica Saveta FPN Maja Gojković je nakon glasanja postavila pitanje da li, ako je petoro profesora odustalo od glasanja, treba da se računa većina bez njih.

Međutim, prema tvrdnjama dekana FPN Dragana Simića, Statut fakulteta jasno kaže da je potrebna apsolutna većina ukupnog broja članova, što je 14, ali da rasprava u slušaonici u vezi sa tim i dalje traje.

Simić je tokom rasprave izašao i istakao da Slaviša Orlović nije izabran.

„Glasanje je pokazalo da taj predlog nije dobio većinu“, naglasio je odlazeći dekan i istakao da je potrebno da se pokrene novi postupak za izbor novog dekana.

Po pravilu, kako Simić kaže, Orlović više ne može da se kandiduje za dekana Fakulteta političkih nauka.

On je zamolio okupljene studente da „zarad ugleda fakulteta“ izađu iz zgrade i puste članove Saveta da bezbedno izađu.

Međutim, odgovor studenata je da će ostati i ispratiti 13 članova Saveta koji su glasali „za“, kako bi ih pogledali u oči.

Studenti su ostavili slobodan put ka stepeništu kako bi oni prošli, i uglas viču: „Pobeda“ dok čekaju da izađu iz slušaonice.

Prethodno, studenti koji su pre početka sednice protestovali ispred Fakulteta, zahtevajući da Slaviša Orlović, zbog optužbi da je seksualno uznemiravao studentkinje, ne bude izabran za dekana, ušli su u fakultetsku zgradu.

„Ako glasaju protiv pustićemo ih i to je to, ako glasaju za, nećemo im dati da izađu dok ne glasaju opet“, rekli su studenti okupljeni ispred Slušaonice 3, gde se održava glasanje Saveta fakulteta za novog dekana.

„Mislili smo da je gotovo, ali zapravo nije. Za kvorum je potrebno 14 po Statutu, ali članovi Vlade vrše pritisak da se izglasa da je 13 dovoljno za kvorum“, rekla je okupljenima jedna od organizatorki protesta.

Ona je istakla da „neće neko treći odlučivati ko će biti dekan Fakulteta političkih nauka“, nakon čega je izašao profesor Darko Nadić, koji ne učestvuje u glasanju, ali koji je zamolio okupljene da se utišaju kako bi rasprava mogla da se nastavi, a studenti su tada počeli da uzvikuju „ua“ i „Slaviša Orlović nije naš dekan“

Prethodno je dekan fakulteta Dragan Simić izašao je iz slušaonice i rekao da su pretpostavljali da će se sednica odložiti zbog ostavki sedmoro članova Saveta.

„Ipak, iz stručne službe je rečeno da postoje uslovi za održavanje sednice. Profesor Šuvaković kao najstariji član Saveta predsedava sednicom“, objasnio je on.

Kako je dodao, od 27 članova Saveta fakulteta, sednici prisustvuje njih 17 i svi su bili saglasni da se sednica nastavi.

Na pitanje novinara o tome da li glasanje može da se odloži ili ospori, rekao je da je Savet najviša institucija na fakultetu i da ima pravo da tumači Statut.

Simićeve reči propraćene su glasnim povicima brojnih studenata koji se nalaze ispred prostorije u kojoj se odvija glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari