Remont bloka B2 TE „Kostolac B“ započet je 18. juna, mesec dana ranije zbog naprsnuća na delu generatora gde se pojavilo curenje vodonika. U toku su radovi na mlinovima i izduvnim sistemima gasova, dimnjaku, kao i na zameni transformatora.

Transformator marke „Škoda“, koji se nalazio u TE „Kolubara“, dopremljen je u krug Termoelektrane „Kostolac B“ za šta su bili potrebni posebni uslovi transporta i pretovar sa specijalnim dizalicama. Takođe je završena demontaža i uklanjanje generatora bloka B1, koji je iskorišćen kao prelazno rešenje za blok B2, a vrše se i pripreme za ugradnju dopremljenog kolubarskog transformatora. U ovom složenom tehničkom poduhvatu, veliku pomoć pružili su stručnjaci „Alstoma“ iz Poljske i u toku je hidrauličenje ovog postrojenja.

Na gradilištu u Termoelektrani „Kostolac B“ trenutno se nalazi više od hiljadu radnika održavanja, angažovanih na remontu bloka B2, kao i na revitalizaciji bloka B1. Veliki napori se ulažu da se na oba radilišta obezbedi maksimalna koordinacija, kako bi se ispoštovali planirani rokovi na oba gradilišta, objavljeno je na sajtu kostolačke Kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari