U tužilaštvu saslušan Ž.B. koji je uhapšen sa samostrelom u dvorištu MUP-a: Hteo da ubije policajca 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je Ž. B. (58) zbog sumnje da je od neutvrđenog dana do 1. jula 2024. godine nabavio i osposobio sredstva za izvršenje krivičnog dela Teško ubistvo i to policijskog službenika.

U saopštenju VJT u Beogradu piše da je osumnjičeni izneo odbranu i negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret.
Ž. B. se na teret stavljaju krivična dela Teško ubistvo, tj. pripremne radnje za ovo delo i krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Postoje osnovi sumnje da je Ž. B. 1. jula oko 14.40 časova došao do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulici Kneza Miloša kojom prilikom je neovlašćeno nosio sredstvo na bazi eksplozivnih materija, koje može izazvati povrede lica koja se nalaze u blizini, stoji u saopštenju VJT u Beogradu.

On je eksplozivnu napravu napravio sam tako što je „topovski udar“ upacio u staklenu teglicu u koju je stavio više metalnih šrafova pri čemu je fitilj za petardu izvukao iz teglice kroz rupu na poklopcu.

On je sa sobom nosio ostala sredstva namenjena izvršenju krivičnog dela – samostrel sa sedam strelica, dva noža, šilo i nunčake. Preko lica je nosio maramu, na rukama tzv. taktičke zaštitne rukavice sa posebnim ojačanjima, kao i dva ranca na leđima i jednu torbu u rukama.

Pošto je došao do zgrade MUP-a, bez odobrenja je prošao kroz zaustavnu rampu i krenuo ka objektu, gde je uočen od strane policijskih službenika koji su mu izdali naredbu da se zaustavi, ali on po njoj nije postupio već se ubrzanim korakom udaljio ka Durmitorskoj ulici gde su ga sustigli policijski službenici, legitimisali i lišili slobode.

U toku istrage biće obavljeno dopunsko balističko veštačenje, psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, ispitivanje policijskih službenika i biće preduzete druge dokazne radnje neophodne za donošenje odluke, piše u saopštenju VJT u Beogradu.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari