Beograd, Zagreb – Hrvatska policija privela je deset osoba, od kojih su četvorica osumnjičena za ubistvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i marketinškog stručnjaka Nike Franjića. Među osumnjičenima je i srpski državljanin Svetozar Đurović.

Direktor srpske policije Milorad Veljovići šef hrvatske policije Vladimir Faber juče su u Zagrebu razmenili informacije i dogovorili se o daljim načinima saradnje u slučaju Pukanić. Veljovićje potvrdio za Danas da su u Hrvatskoj u akciji hapšenja osumnjičenih, uhapšena i dvojica građana Srbije – Svetozar Đurović, rodom iz Bara sa prebivalištem u Beogradu i Milenko Kuzmanovićiz Beograda. Đurovići Kuzmanovićsu uhapšeni u šumi kod mesta Bajkovo, gde su ih čekale neidentifikovane osobe kako bi ih sa lažnim dokumentima prebacili u Srbiju, saopšteno je u Zagrebu.

Kuzmanovićje bio, prema nezvaničnim informacijama, zadužen za prebacivanje braće Roberta i Luke Matanića, osumnjičenih za Pukanićevo ubistvo, za Srbiju. Kuzmanovićje navodno s Đurovićem u sredu otputovao u Hrvatsku s lažnim dokumentima. Za ubistvo Pukanića osumnjičen je i Amir Mafalani.

– Prilikom hapšenja nad tri osobe je primenjena sila zbog pružanja otpora – rekao je šef kancelaije komande hrvatske policije Krunoslav Borovec, naglašavajući da je „policijskom obradom“ obuhvaćeno ukupno deset osoba, osam Hrvata i dva srpska državljana. Još, međutim, ostaje nejasno da li su te osobe osumnjičene kao naručioci, ili samo izvršioci atentata. Srpska policija „zabeležila“ je, nezvanično se saznaje, i susret pre nekoliko dana uhapšenog Đurovića i Sretena Jocića u Beogradu.

Svetozar Đurović(1954), biznismen iz Bara venčani je kum Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam. On je, kako se nezvanično saznaje, bio pilot JNA koji je avionom sredinom 70-ih prebegao za Italiju. Povezivan je i sa jugoslovenskom vojnom obaveštajnom službom, a kasnije i sa srpskom. Nakon odlaska u Italiju, zatražio je azil i nastavio da živi u Parizu. Tamo je stekao ogromno bogastvo, ali nije poznato na koji način. Kako se nezvanično saznaje Đurovićje i kućni prijatelj jednog od najbogatijih Srba, s kojim se često viđao u Beogradu. Đurovićse povezuje i sa pojedinim crnogorskim političarima iz vlasti.

Ključni napredak u istrazi načinjen je pošto je rasvetljena „istorija“ motora, na kome je bio eksploziv, koji je detoniran kraj Pukanićevog automobila. Hrvatska policija ustanovila je da je poslednji kupac tog motora bio Robert Matanić. Ipak, nejasno je zašto bi Matanićeventualno iskoristio za likvidaciju motor s kojim bi policija mogla da ga poveže.

Robert Matanić, poznat pod nadimku i Sloba, dobro je poznat srpskoj policiji jer je uhapšen 28. februara 2005. u hotelu Ineks u kojem je odseo na putu iz Bugarske. On je bio osuđen u Negotinu na dve i po godine zatvora zbog neovlaštenog držanja oružja, a zatim je izručen Bugarskoj gde je bio osumnjičen za ubistvo. Matanićje u maju te godine u Negotinu osuđen na dve i po godine zatvora zbog neovlašćenog nabavljanja, posedovanja i nošenja vatrenog oružja i eksplozivnih materija, a zatim je izručen Bugarskoj, s obzirom da Hrvatska nije trazila njegovo izručenje.

Zbog nedostatka materijalnih dokaza, sud je tada oslobodio Tomislava Marjanovića (23) koji je uhapšen zajedno sa Matanićem. Hrvatski elektronski mediji su javili da je u vezi sa ubistvom Pukanića uhapšen i Marjanović, ali je to njegov advokat demantovao. U Bugarskoj, Robert Matanićje 2004. godine bio pod istragom u vezi sa nizom ubistava u obračunu sukobljenih kriminalnih grupa.

Bugarske vlasti su, nakon što je u kući jednog od osumnjičenih pronađeno nekoliko hrvatskih pasoša, raspisale poternicu za 12 hrvatskih državljana, ali je su na kraju na tom spisku ostala samo trojica hrvatskih državljana – Branko Vujanović, Ivan Može i Robert Matanić. Matanićje optužen u Bugarskoj za učešće u još jednom ubistvu, ali je zbog nedostatka dokaza pušten nakon osam meseci u bugarskom pritvoru.

Nepoznat identitet ubice

Krunoslav Borovec rekao je da je u policija upala u više od dvadeset stanova na području Zagreba, za koje se sumnja da su poslužili za skrivanje osumnjičenih i za dogovaranje atentata i da će i danas biti izvršeni pretresi još nekoliko stanova i vozila. On je dodao i da policija osnovano očekuje da će istražne radnje pružiti dovoljno dokaza o načinu izvršenja atentata, ali i o umešanosti osumnjičenih u zločin. On je, međutim, naglasio, da policija još pouzdano ne zna identitet osobe čiji je fotorobot objavljen prošle subote, kao ni mladića sa kacigom za motor koji se pojavljuje na snimku objavljenom u sredu.

Pronađen mrtav pripadnik Tigrova

U Zagrebu je poslepodne pronađen mrtav muškarac sa prostrelnom ranom na glavi. Kako prenose mediji, grad je pod „opsadom“ – patroliraju policajci naoružani dugim cevima, nadleću helikopteri, a specijalna policija raspoređena je i dužautoputa prema Beogradu. Leš muškarca, koji je ubijen sa dva metka u glavu, pronađen je za volanom lend rovera, parkiranog kod Mosta mladosti. Na vratima s vozačeve strane, gde se i nalazi žrtva, razbijeno je staklo, a na vozilu su u trenutku dolaska policije, i dalje bila upaljena svetla. Nezvanično se saznaje da je rečo Adrijanu Čupiću (34), profesionalnom vojniku koji je 2000. otpušten iz vojske pošto je osuđen za silovanje. Prethodno je pomenutog pripadnika Prve gardijske brigade, zvane Tigrovi, tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinskog rata za časnu i uzornu službu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari