Na konkurs za učešće grada u troškovima vantelesne oplodnje, koji je nedavno završen, prijavilo se četrdeset parova iz Užica, što je skoro dva puta više od očekivanog broja, a njihova prosečna starost je skoro 40 godina.


Novac za tu namenu grad je prvi put planirao ove godine i to u iznosu od 1,8 miliona dinara za dva konkursa – prvi koji je završen i drugi čije je raspisivanje najavljeno u septembru ove godine.

Najavljeno je da će grad dotirati do 50 odsto od prosečne cene te procedure u Srbiji, bez obzira na to da li će je supružnici obaviti u domaćim ili inostranim zdravstvenim ustanovama. Međutim, kako je odziv supružnika na prvom konkursu bio veći od očekivanog, najveći deo planirane sume biće odmah utrošen, a dodatni novac biće obezbeđen rebalansom gradskog budžeta, nakon čega će uslediti drugi javni poziv u septembru.

– Naša procena bila je da će se prijaviti dvadesetak parova, jer nismo imali detaljne informacije o tome koliko parova će biti zainteresovano. Supružnike, koji možda neće dobiti očekivana sredstva, želimo da pozovemo na razumevanje i strpljenje, jer nameravamo da izađemo u susret svim prijavljenim supružnicima – kaže Branko Gavrilović, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku, objašnjavajući da taj projekat neće biti završen ove godine, nego će biti nastavljen i narednih godina.

– Među prijavljenim parovima možda ima i onih koji imaju realne mogućnosti da steknu potomstvo prirodnim putem. Neki od njih ispunjavaju kriterijume Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i savetovaćemo ih da konkurišu za sredstva tog Fonda, tako da očekujemo da će se prvobitni broj prijavljenih parova smanjiti. Nadamo se da ćemo pomoći supružnicima, ali možda ne u iznosima koje su očekivali i mi i oni, ali to neće biti beznačajne sume novca – kaže je Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari