Zbog poplave koja je pogodila Vlasotince i desetak sela uz obalu reke Vlasine i njenih pritoka, juče je u ovom kraju uvedeno vanredno stanje.
Kako je potvrdio mr Mile Đorđević, predsednik Štaba civilne zaštite, poplavljeno je na desetine kuća i pomoćnih objekata u samom Vlasotincu, ali i selima Šišava, Sredor, Donja Lomnica, Konopnica, Gornji Orah, Prisjan, Boljare, Kruševica i Donji Dejan.

Zbog poplave koja je pogodila Vlasotince i desetak sela uz obalu reke Vlasine i njenih pritoka, juče je u ovom kraju uvedeno vanredno stanje.
Kako je potvrdio mr Mile Đorđević, predsednik Štaba civilne zaštite, poplavljeno je na desetine kuća i pomoćnih objekata u samom Vlasotincu, ali i selima Šišava, Sredor, Donja Lomnica, Konopnica, Gornji Orah, Prisjan, Boljare, Kruševica i Donji Dejan. Na terenu su izašle ,,mobilne ekipe’’ koje prate razvoj situacije i pružaju pomoć meštanima kako bi se ublažile posledice poplave.

Padavine izazvale poplave i na Kosovu

Kiša koja neprekidno pada izazvala je poplave i na Kosovu, saopštila je juče Kosovska policijska služba (KPS). Kako se navodi u saopštenju, za sada nema povređenih, a pričinjena je materijalna šteta. Poplavljena su sela Ugljare, Kruševac, Kuzmin, Lismir i Nakarade u opstini Kosovo Polje, dok su u Prištini poplavljeni bolničko naselje i ulica Džemajlj Ibiši, a u naselju Dragodan već ima kuća koje su zbog klizišta u opasnosti. Poplavljeno je i selo Devet Jugovića, kao i selo Belo Polje u opštini Podujevo, gde ima problema u funkcionisanju saobraćaja na putu prema jezeru Badovce, pošto je put do sela Orlane blokiran. U regionu Kosovske Mitrovice u opasnosti je nekoliko kuća u selima Pantina i Mihaljić u opštini Vučitrn, dva neselja u Srbici i pojedine kuće u naselju Ilirida.

Vodena stihija, koju su izazvale obilne padavine, poplavila je i više sela u leskovačkoj opštini duž Južne Morave, Veternice, Jablanice i drugih reka. Predsednik Opštine Leskovac i komandant Opštinskog štaba civilne zaštite dr Vladan Marinković juče je zakazao hitnu sednicu štaba na kojoj su prisustvovali i načelnik Jablaničkog upravnog okruga Slobodan Kocić, predsednik Privremenog organa Goran Vukadinović, kao i predstavnici javnih komunalnih preduzeća, Vojske Srbije, Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja, načelnici opštinskih uprava i predstavnici Ministarstva odbrane.

Prekinut saobraćaj na pojedinim deonicama

Na teritoriji opština Babušnica, Gadžin Han, Bela Palanka, Vlasotince, Leskovac i Vranje, u toku reke Vlasine, usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reke Vlasine, što je dovelo do zastoja saobraćaja na više putnih pravaca, potvrđeno je iz JP Putevi Srbije. Saobraćaj je prekinut na javnom putu od Babušnice u mestu Ljuberađe, a vozači se upozoravaju da ne koriste deonicu od mesta Bonjince do Babušnice. Saobraćaj je otežan i na deonici javnog puta od Leskovaca do Ličja, gde je kod mesta Biljanica teže oštećen most, te se saobraćaj preusmerava alternativnim pravcem preko sela Manojlice i Jelašnice. Između Bojnika i Brestovca saobraćaj je takođe delimično prekinut. Usled nastale situacije JP Putevi Srbije je dalo nalog Preduzeću za puteve Niš, koje je nadležno za održavanje puteva na pomenutoj teritoriji da formira krizni štab radi intervenisanja na otklanjanju posledica na terenu, i da redovno izveštava nadzornu službu.

Opštinski štab civilne zaštite doneo je pojačane mere zaštite i formirao četiri terenske ekipe koje su zadužene da hitno obiđu teren i pruže neophodnu pomoć ugroženom stanovništvu. Štab je ocenio da za sada nema većih opasnosti, ali da će biti preduzete konkretne akcije kako bi bilo sprečeno izlivanje reka, ugrožavanje stanovništva i imovine. U pripravnosti je i mehanizacija Vojske Srbije i javnih komunalnih preduzeća, kao i JKP Vodovod koji je zadužen da obezbedili dovoljne količine kvalitetne vode za piće na ugroženim terenima, odnosno u naseljima u blizini rečnih tokova.
Nabujala reka Lužnica srušila je most na ulazu u selo Ljuberađa, u neposrednoj blizini vodozahvata sa koga se vodom snabdevaju Niš i okolina, potvrdio je predsednik opštine Babušnica, Miroljub Jovanović. On je preneo da su poplavljena i mnoga babušnička preduzeća, a radnici su poslati kući, kao i učenici Gimnazije i osnovne škole. Ugrožena su i pirotska sela Rasnica, Barje Čiflik, Blato i Kostur, kao i sela u gornjem Visoku na Staroj planini, saopšteno je iz Okružnog štaba civilne zaštite. Voda iznad sela Rsovci i Visoka Ržana je na putu preko jednog metra. Prema nezvaničnim informacijama, najteže je u mestu Dojkinci gde vodena stihija preti da odnese trafo stanicu, dok je na izletištu Vrelo u slivu Dojkinačke i Jelovičke reke voda stigla do vrha korita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari