U Vranju je danas održana prva „Samsijada“, takmičenje u spremanju prazne pite sa kiselim mlekom i belim lukom, starog autentičnog specijaliteta tog grada.
Na Trgu Staniše Stošića održana je promocija vranjske tradicionalne hrane i pesme, kao i takmičenje u spremanju samse.
Deset domaćica koje su se takmičile za nagradu predstavile su razne đakonije, od samse i zeljanice, preko sukane pite, do pogače.
Hranu tradiconalne kuhinje izložilo je i Udruženje makedonske nacionalne zajednice „Goce Delčev“ i nacionalni restoran „Gradska meana“ iz Vranja.
Žiri u sastavu Bojan Mitić, nastavnik kulinarstva u Srednjoj stručnoj školi “Sveti Sava” u Bujanovcu, Snežana Savić i Čeda Marković, estradni umetnici, odlučili su da prvu nagradu za pripremanje samse dodele Blagici Krstić iz Vranjske Banje, drugo mesto osvojila je Gorica Risteski iz Udruženja „Goce Delčev“ iz Vranja, a treće Ljubinka Stevanović iz Vladičinog Hana.
Najbolji aranžirani sto imala je Slavica Nikolić iz Vranja.
Takmičenje je organizovan u okviru tradicionalne kulturno-turističke manifestacije „Dani Vranja“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.