U Vranju održana sednica Sudskog veća povodom žalbi na presudu u slučaju pretnji zaposlenima u OK radiju 1Viši sud u Vranju, foto: Dušan Pešić/Danas

U Višem sudu u Vranju održana je sednica Sudskog veća o žalbama na presudu okrivljenih Dejana Nikolića Kantara, Slaviše Kocića i Bojana Tanaskovića, povodom slučaja pretnji zaposlenima u OK radiju i oštećenju inventara u kafiću „Nou koment“. Zastupnici okrivljenih tražili su ukidanje pritvora i vraćanje presude na prvostepeno odlučivanje, dok je Više javno tužilaštvo (VJT) zahtevalo da se žalbe odbiju kao neosnovane i potvrdi presuda.

Očekuje se odluka Višeg suda da li se žalba okrivljenih usvaja.

Predsedavajuća Sudskog veća, Dragana Ilić Marković, kazala je da Dejan Nikolić nije prisutan „jer nije priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu, zato što je sud obavešten da nije u mogućnosti da putuje“.

Na početku sednice Ilić Marković je pročitala presudu Osnovnog suda u Vranju od 11. oktobra prošle godine, kojom su Nikolić, Tanasković i Kocić oglašeni krivim za krivično delo nasilničko ponašanje prema zaposlenima i imovini OK radija.

Zastupnici okrivljenih Nikolića, Kocića i Tanaskovića zahtevali su da se oni „oslobode optužbe za izvršenje krivičnog dela nasilničkog ponašanja“, a VJT u Vranju da se „žalbe okrivljenih odbace kao neosnovane“.

„Činjenica koja Dejana Nikolića dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnog dela nije utvrđena na pouzdan način. Mislim na iskaz Svetlane Ivanov da je preko telefona prepoznala Nikolićev glas. Možemo da zaključimo da se radi o njenom utisku i oceni, pa je nužno ukidanje presude kako bi činjenice bile pravilno utvrđene“, rekao je Nikolićev ponomoćnik Tomović.

Okrivljeni Kocić je potvrdio da „u potpunosti prihvata reči svog branioca Đorđevića“, koji je zahtevao da se Tanasković i Kocić „oslobode optužbe za izvršenje krivičnog dela“, a koji se sumnjiče da su farbom isprskali invetar kafića „Nou koment“, koji posluje u okviru poslovnih prostorija OK radija.

Adovakati okrivljenih su Višem sudu dostavili dokument Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od 25. avgusta prošle godine, „kao dokaz da je Nikolić samo jednom osuđivan“, dok je zamenik višeg javnog tužioca, Radica Ristić, dostavila dokument iz tužilačke evidencije, u kome piše da je Nikolić osuđivan šest puta za različita krivična dela.

Podsetimo, nepravosnažnom presudom Dejan Nikolić je osuđen na kaznu zatvora od godinu i dva meseca, počev od 17. juna 2022. godine, u koju je uračunato i vreme koje je proveo u pritvoru, za pretnje vlasnici OK radija, Oliveri Vladković, i zaposlenoj Svetlani Ivanov.

Slaviša Kocić i Bojan Tanasković su, takođe nepravosnažno, osuđeni na osam meseci zatvora, jer se sumnjiče da su oštetili imovinu kafića „Nou koment“.

Sednici Sudskog veća prisustvao je okrivljeni Slaviša Kocić, njegov punomoćnik Milan Đorđević, Nikolićev punomoćnik Predrag Tomović, pravna zastupnica OK radija Kruna Savović, tačnije oštećenih Olivere Vladković i Svetlane Ivanov koje su, takođe, prisustvovale sednici Sudskog veća, kao i zamenik višeg javnog tužioca Radica Ristić.

Sednicu su pratili i predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari