U Vranju u toku pripreme za oktobarski popis stanovništva 1Foto: vranje.org.rs

Popis je najkompleksnije i najznačajnije statističko istraživanje koje se sprovodi u svim zemljama sveta u istoj periodici, svake desete godine. Bilo je odlaganja zbog korone, ali se uspešno počelo sa pripremama i trenutno se realizuje obuka za opštinske instruktore, rekla je u Vranju Žaklina Glišić Stošić, regionalni koordinator Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za Jablanički i Pčinjski okrug, i načelnica Odeljenja statistike u Leskovcu.

Glišić Stošić je dodala da je raspisan javni poziv za popisivače, koji je počeo 22. jula i traje do 5. avgusta.

„Osnovni uslovi za popisivače su da imaju državljanstvo Srbije, da su u trenutku prijave punoletni, da imaju završenu najmanje trogodišnju srednju školu, da nisu osuđivani, da protv njih nije pokrenut krivični postupak i imaju boravište i prebivalište na teritoriji opštine za koju se prijavljuju. Pored opštih uslova, predviđeni su i posebni uslovi a to je informatička pismenost. Koristim priliku da pozovem sve zainteresovane građane da se prijave“, istakla je regionalna koordinatorka RZS.

Rang-lista za popisivače biće objavljena 10. avgusta, a njihovo angažovanje počinje 23. septembra i trajaće do 31. oktobra.

Obuka za popisivače biće sprovedena u periodu od 29. avgusta do 16. septembra.

„Ovaj popis je umnogome drugačiji u odnosu na prethodne, jer više se neće koristiti papirni upitnici, već elektronski obrasci. Na taj način će biti olakšan nadzor nad obavljanjem posla i omogućeno brže dobijanje rezultata. Ono što je specifičnost ovog popisa je da je uspostavljen mehanizam za povezivanje popisnih i geo-prostornih podataka do nivoa kućnog broja. Sada se opštinski instruktori obučavaju za rad na elektronskim mapama, upoznaju se sa aplikacijom koju će koristiti popisivači, kao i aplikacijom za monitoring“, dodala je Glišić Stošić.

O pripremama za predstojeći popis govorio je Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave u Vranju.

„U toku je obuka instruktora za popis koji će biti održan u toku oktobra meseca. Angažovano je 20 instruktora za Grad Vranje, četiri za Gradsku opštinu Vranjska Banja i instruktori za opštine Vladičin Han, Surdulica i Trgovište. Veoma je važno što je prilikom izbora instruktora napravljena dobra selekcija, tako da će to umnogome olakšati predstojeći posao“, rekao je Aritonović.

Za predstojeći popis na teritoriji Grada Vranja i Gradske opštine Vranjska Banja biće angažovano 140 popisivača.

Republički zavod za statistiku (RSZ) realizovaće popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari