Željko Sabo (SDP), aktuelni gradonačelnik Vukovara još jednom je zaslužan za neobičan izborni preokret. Kao što je na prošlim lokalnim izborima u Vukovaru u drugom krugu ne samo nadoknadio zaostatak od 11 procentnih poena iz prvog kruga, nego i pobedio, tako mu u nedelju uveče prvi rezultati prebrojavanja glasova nisu obećavali ništa dobro, ali ga je dalji razvoj događaja brzo izbacio na prvo mesto i odveo u drugi krug izbora za gradonačelnika, gde će mu protivkandidat biti Ivan Penava iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).


Sabo u drugi krug ulazi sa 42,5 odsto, a Penava sa 40,33 odsto osvojenih glasova. Rezultat je, dakle, tesan, pa je logično zaključiti da će konačni ishod vukovarske gradonačelničke utakmice odlučiti glasači trećeplasiranog kandidata Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Dragana Crnogorca, koji je osvojio 8,34 odsto glasova.

Slično bi se moglo dogoditi i u Gradskom veću Vukovara, gde je Hrvatska demokratska zajednica osvojila 11 odborničkih mandata, SDP osam, a SDSS dva. Međutim, a u skladu sa zakonom, svakoj od odborničkih lista koje su ušle u Gradsko veće dodaje se još po jedno odborničko mesto namenjeno srpskoj nacionalnoj manjini.

U razgovoru za naš list, Crnogorac je pre izbora izrazio izvesno nezadovoljstvo dosadašnjim učinkom Željka Saba, ali je na direktno pitanje o mogućim budućim koalicijama podvukao da je Hrvatska „jako centralizovana država, mnogo sredstava se i dalje nalazi u Zagrebu, pa da bez te povezanosti jako teško možete da ostvarite neke rezultate na lokalu, da neke stvari pomerite“. „Dakle, bilo bi suludo da mi sada kažemo da bi nama u ovom trenutku bilo dobro da koaliramo sa HDZ-om jer je SDP vlast na državnom nivou i koalicija sa HDZ-om ništa ne bi mogla da napravi“. Na izborima 2009. SDSS je bila u koaliciji sa HDZ-om, što Crnogorac ocenjuje takođe kao logično s obzirom da je HDZ tada bio vlast na državnom nivou.

Kandidat SDSS za gradonačelnika u izbornoj trci je isticao kao ključne tri teme, i to baš tim redosledom: nezaposlenost, otkup stanova i dvojezičnost. S obzirom na eksplicitni stav Vlade u Zagrebu da će zakon o uvođenju dvojezičnosti, odnosno i ćirilice, u Vukovaru biti sproveden odmah posle drugog kruga lokalnih izbora, dakle u junu ove godine, najzanimljivija tema za razgovore buduće koalicije na nivou tog grada mogao bi da bude otkup stanova. Jer, Crnogorac je u predizbornoj utakmici nastupao s idejom da se taj problem reši upotrebom Fonda za obnovu i razvoj Vukovara.

„Vukovar za taj fond svake godine dobija 40 miliona kuna iz državnog budžeta, a gradonačelnik Vukovara je jedan od ključnih ljudi u tom Fondu. Ja bih tim sredstvima subvencionisao građanima otkup stanova. Sredstva od otkupa stanova se, po zakonu, iz državnog budžeta vraćaju u gradski budžet, tako da grad Vukovar ne ostaje bez sredstava, a smanjuje se cena koštanja stanova po kvadratu u Vukovaru“, rekao je Crnogorac.

Strahovalo se da će u Vukovaru tenzije oko uvođenja ćirilice, inače podignute na nivo cele Hrvatske, odlučujuće uticati na ishod lokalnih izbora. Koliko stvarno jesu, teško je reći, ali prema predizbornoj anketi agencije Ipsos plus tek svaki deveti anketirani građanin Vukovara smatrao je to za jako važno pitanje. Prema istoj anketi, iako 54,8 odsto građana Vukovara misli da se za poslednje četiri godine stanje u njihovog gradu pogoršalo, Željko Sabo će u drugom krugu pobediti Ivana Penavu sa 55,3 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari