U zagrebački zoološki vrt iz Beograda je stiglo 25 zmija, saopšteno je u utorak u Zagrebu. Među poklonjenim zmijama su i neke od najotrovnijih na svetu: južnoamerička čegrtaljka i gabonska ljutica.


Zoolog Ivan Cizelj rekao je agenciji Beta da je zbirka poklon porodice privatnog odgajivača Predraga Ristića, koji je prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u 39. godini života. Njegova kolekcija spada među najveće i najvrednije u regionu.

– Mi smo preuzeli zmije, kompletnu zbirku, jer smo mogli da preuzmemo sve sigurnosne mere za transport i da trajno zbrinemo zmije – objasnio je Cizelj. Po njegovim rečima, u zbirci je 12 vrsta zmija, od kojih je deset otrovno. Zagrebački zoološki vrt poslednjih decenija nije imao egzotične, već isključivo domaće otrovnice, te je, kako je saopštio, za njihov smeštaj napravljena opsežna priprema, uz sve sigurnosne mere.

U saopštenju Zoo-vrta Zagreb navodi se da je među novim stanovnicima najotrovnija južnoamerička čegrtuša, koja u prirodi još jedino živi na malom prostoru u Venecueli. Smrtonosan ugriz ima i gabonska ljutica, najdeblja zmija iz porodice ljutica. Ona je prepoznatljiva po boji, debelom tijelu i veličini zuba do pet santimetara. Uz 22 egzotične otrovnice, u Zagreb su stigla i dva pitona i vrtna boa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari