U Zaječaru cena kubika drva skočila na 8.000 dinara i ona nije konačna 1Foto: M.S. / Danas

Građani Zaječara ubrzano spremaju ogrev za narednu zimu. Cene iz dana u dan rastu, a ljudi koji uslužno cepaju drva kažu da posla ima, a i da se dobro zarađuje.

Gotovo u svakoj zaječarskoj ulici možemo zateći „cepače“ drva, kako ih u Zaječaru zovu. Oni za Danas potvrđuju da posla ima mnogo.

Na naše pitanje da li je zavladao strah među ljudima da će cena drva do jeseni vrtoglavo da poraste pa ih sada svi nabavljaju, oni nisu znali odgovor.

Nenad Kalinović iz Zaječara već godinama sa prijateljima uslužno seče i cepa drva. Za razliku od nekih koji to rade testerama i sekirama, on i njegovi prijatelji to rade mašinski.

“Naša ekipa broji četiri člana. Već sedam godina uslužno sečemo i cepamo drva. Posedujemo bansek za sečenje drva i hidraulični cepač. Nabavka ovih mašina koštala je između 4.000 i 5.000 evra, ali je vredelo ulaganje”, ističe on za Danas.

U Zaječaru cena kubika drva skočila na 8.000 dinara i ona nije konačna 2
Foto: M.S. / Danas

Prema njegovim rečima, za godinu dana oni iseku između 6.000 do 7.000 kubika drva. Posao, kažu, jeste težak, ali drugog nema, pa dodaju „kada nema kiše, dobar je i grad“.

“Za 10 kubika drva potrebno nam je sat i po vremena ako su uslovi dobri, a neki prosek je oko dva sata. Najviše smo za dan isekli 60 kubika. Bilo je teško, ali smo radili od jutra do mraka, a dve ekipe su za jedan dan isekle 110 kubika. To su naši mali rekordi”, objašnjava naš sagovornik.

Nenad ističe da je posao izuzetno naporan i težak, ali da do sada, nisu imali ozbiljnijih povreda, ali je bilo tu i tamo sitnih nagnječenja i rasekotina.

U Zaječaru cena kubika drva skočila na 8.000 dinara i ona nije konačna 3
Foto: M.S. / Danas

“Nije bilo nekih velikih povreda. Naravno, kada kroz ruke prođe tolika količina ogreva, nije realno da se negde ne ogrebete ili da vas neko drvo zakači, napravi rasekotinu, ali godinama radimo i navikli smo na to”, navodi on.

Kako on kaže za Danas, sečenje i cepanje drva po kubnom metru košta između 700 i 800 dinara, ali se boji da će zbog rasta cena morati da povećaju cenu rada, a već je sada cena koja je ljudima visoka.

“Za razliku od prošle godine kada smo naplaćivali za kubik drva između 550 i 650 dinara, sada naplaćujemo malo više. Razlog je što je skočila cena drva, koja sada idu i do 8.000 dinara za kubik. To je poskupljenje od 20 do 30 odsto”, zaključio je Nenad Kalinović.

U Zaječaru cena kubika drva skočila na 8.000 dinara i ona nije konačna 4
Foto: M.S. / Danas

On kaže za danas da ko voli težak fizički posao, onda je ovo posao za njega. Oni ovim poslom nisu počeli da se bave zato što ga vole, već što drugog posla za njih nije bilo.

Cena ogreva ovih dana u gradu na Timoku dostigla je i 8.000 dinara za kubik, a prema rečima Nenada i njegovih prijatelja, najverovatnije cena ogreva dostićiće i 100 evra za kubik, pa ostaje pitanje ko će sve to da plati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari