U Zaječaru od danas Odeljenje produžene nege u kovid sistemu 1Foto: M. S.

Na osnovu 297 novoobrađena PCR i Ag uzorka, u poslednjih 24 časa, na teritoriji grada Zaječara registrovano je  još 104 covid-19 pozitivne osobe što je 35% od broja testiranih, saopštio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić putem društvene mreže fejsbuk.

Na osnovu 297 novoobrađena PCR i Ag uzorka, u poslednjih 24 časa, na teritoriji grada Zaječara registrovano je  još 104 covid-19 pozitivne osobe što je 35% od broja testiranih, saopštio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić putem društvene mreže fejsbuk.

Prema njegovim rečima, 53 novoinficirane osoba su ženskog pola I 51 muškog pola, starosti  od 1 do 89 godina života. Na tri kontrolna testiranja imamo tri covid-19 pozitivne osobe.

​​​“Od početka pandemije obrađeno je ukupno 55.764 PCR i Ag uzoraka, a čekaju se rezultati za još 146 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 12.873 građana Zaječara. Od ovog broja kod 12.220 osoba više nema znakova infekcije na testiranju I smatraju se izlečenima. Broj hospitalizovanih pacijenata inficiranih virusom covid-19, na  Infektivnom odeljenju je 48. Kapacitet ovog odeljenja je 50 pacijenta i imamo još dva slobodna mesta za hospitalizaciju inficiranih. U poslednja 24 h bilo je 4 prijema a nije otpušten nijedan pacijenata na Infektivnom odeljenju. Od 48 hospitalizovanih pacijenta 24 su na kiseoničkoj potpori. Jedan pacijent inficiran virusom covid-19 prebačen je na dalje lečenje u tercijalnu ustanovu van Zaječara”. kazao je Ničić.

Zbog toga je od danas Odeljenje produžene nege prebačeno u kovid sistem.

Iz ŠVS-a mole i apeluju da poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to uporno izbegavaju i ignorišu, bez logičnih objašnjenja, da se spreči opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika,  i zaustavi trend porasta broja inficiranih i da gradjani zaštite i sebe i ljude sa kojima žive.

“Komunalna milicija i inspekcijske službe, u saradnji sa MUP i PU Zaječar, vršiće stalnu kontrolu poštovanja propisanih epidemioloških mera, a u skladu sa smernicama KŠ Republike Srbije i shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”.- ističe on.

Do juče  je, na teritoriji Zaječara, dato 62.050 doza vakcina (“Fajzer”, “Sinofarm”,  “Sputnjik V” i “AstraZeneka”)  od čega je 24.702 građana (54,79% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 23.578 građana ( 52,29% od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo  13.770 građana ( 30,54%).

Vakcioni punkt u Domu kulture u Kotlujevcu, po informacijama iz ZC Zaječar,  radi normalno radno vreme kao i pre praznika od 08,00-16,00 h (subotom i nedeljim od 07,00-14,00 h) za sve tri doze vakcina Pfizer, Sinopharm i Sputnik V.

Na vakcionom punktu pored vakcine protiv virusa covid-19 možete primiti i vakcinu protiv sezonskog gripa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari