U zemlji u kojoj je cena spomenika „državna tajna”, posečeno drvo je „informacija od javnog značaja” 1Foto: GG Kragujevačka inicijativa - Eko park

 

U zemlji u kojoj je cena javnog spomenika dobila status „države tajne” kao što je slučaj obeležja podignutog Stefanu Nemanji u Beogradu, nekako i nije nelogično da posečene lipe pred starim kragujevačkim Sudom „dobace” barem do „informacija od javnog značaja”.

Situacija sa posečenim stoletnim stablima lipa prilikom uređenja i rekostrukcije Trga vojvode Radomira Putnika se ne smiruje. Naprotiv.

Odbornik Skupštine grada Slađan Rakić podneo je danas Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja povodom uklanjanja stabala lipa na Trgu vojvode Radomira Putnika, kako bi se stekao uvid u dokumentaciju koja je prethodila ovom događaju obzirom da postoje osnovane sumnje u ispravnost postupka.

Rakić, odbornik Grupe građana Kragujevačke inicijative Eko park u gradskom parlamentu ističe u svom obraćanju javnosti i medjima da je na poslednjoj sednici Skupštine grada, gradonačelnik Nikola Dašić obrazložio je da su stručnjaci i Komisija iz Beograda utvrdili neophodnost seče stabala.

– Da li to znači da Kragujevac nema stručnjake za ovakvu procenu, da ih niko nije ni angažovao ili da su konsultovani, ali nakon njihovog mišljenja da stabla ne treba seći ipak se dao primat stručnjacima iz Beograda, zaključuje rakić iz prošnonedeljne gradonačelnikove eksplikacije.

Po njegovim rečima „navikli smo da se sve odluke vezane za grad Kragujevac donose iz centrale SNS-a i Beograda što se i ovoga puta pokazalo kao apsolutni apsurd”.

– Na našu žalost drveća više nema, ali zahtevamo da javnost bude upoznata i da se poimenično utvrdi odgovornost, istakao je on prilikom predavanja Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja a povodom posečenih stoletnih lipa pred kragujevačkim starim Sudom.

Između ostalih, kao informacije od javnog značaja na koje očekuje odgovor, Slađan Rakić je postavio i sledeća pitanja: da li je na lice mesta izlazila Komisija iz Sektora Zelenilo kragujevačkog JKP,,Šumadija” da urade procenu stanja; ako jete, kog dana; u kom sastavu je Komisija bila; kakav je izveštaj stručne Komisije za procenu stanja stabala i da li postoji dokument od neke druge stručne Komisije u kome piše da su stabla lipe bila za seču?

Takođe, pozivajući se na osnovu člana 15. st. 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zahteva da mu sem traženih informacija, nadležni dostave i: kopiju Zahteva za izdavanje mišljenja za procenu seče stabala ili delova stabala koji je upućen stručnoj Komisiji za procenu u sektoru Zelenilo JKP,,Šumadija” i kopiju Zahteva za izdavanje mišljenja za procenu seče stabala koji je upućen nekoj drugoj stručnoj Komisiji.

U zemlji u kojoj je cena spomenika „državna tajna”, posečeno drvo je „informacija od javnog značaja” 2
Slađan Rakić danas predaje Zahtev za informacije od javnog značaja Foto : GG Kragujevačka inicijativa – Eko park

Rakić je u svom Zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja zatražio i zvanične odgovore na pitanja: ko je doneo Rešenje na osnovu koga je izvođač radova bagerom srušio lipe; ko je ustanovio da su lipe zaražene nekom vrstom insekata; ko je ustanovio da je podzemna instalacija upletena u koren lipe zbog koje mora da se drveće ukloni; da li je Gradsko Veće obrazovalo komisiju za potrebe stručne ocene opravdanosti preduzimanja mera u pogledu seče i vađenja stabala i ko su predstavnici preduzeća JKP ,,Šumadija” predstavnici gradske uprave nadležne za zaštitu životne sredine, gradske uprave za komunalne poslove, gradske uprave za inspekcijske poslove i ko su predstavnici drugih institucija po potrebi.

On se pita i da li je Komisija gradskog veća dala pozitivno mišljenje o opravdanosti uklanjanja stabala?

Po njegovim rečima, od javnog je značaja da Kragujevčani dobiju odgovore na pitanja: da li je gradska uprava za poslove zaštite životne sredine izdala Rešenje-odobrenje za vađenje-seču stabala; da li postoji mišljenje nadležnog Preduzeća o uslovima i merama koje se moraju preduzeti u cilju zaštite javne zelene površine pri izvođenju radova koje se dostavlja prilikom dobijanja dozvole za rad gradske uprave nadležne za komunalne poslove i, na kraju, ali ne i kao poslednje – da li je neki Opštinski inspektor preduzeo nadzor tj. utvrdio razlog i po čijem nalogu su isečene lipe?

Očekuje odgovor, kao i brojni Kragujevčani koje aktuelnoj lokalnoj vlasti SNS-a, kako sami građani kažu „ne mogu da oproste” ovaj „drvocid” stoletnih stabala u centru grada.

U zemlji u kojoj je cena spomenika „državna tajna”, posečeno drvo je „informacija od javnog značaja” 3
Drvocid stogodišnjih lipa iziritirao i revoltirao Kragujevčane Foto: Privatna arhiva

Da podsetimo, prošle nedelje su prilikom rekonstrukcije Trga vojvode Radomira Putnika posečena stabla stogodišnjih lipa oje su bile posađene u parkiću ispred starog Suda, zdanja iz 1904. godine koje je pod zaštititom države.

Reagovale su ekološke stranke i pokreti, GG Kragujevačka inicijative Eko park, među prvima a građani su lokalnoj vlasti „svoje mišljenje” o ovom drvocidnom činu pokazali grafitima „ubice drveća” na okradi oko trga koji se rekonstruše.

Prošlog petka, na sednici Skupštine grada povodom seče stoletnih lipa odbornici SNS-a su odgovorili „da je drveće bilo zaraženo parazitima, te da je iz tih razloga posečeno” a gradonačalnik Kragujevca Nikola Dašić je dodao i da je „deo posečenih stabala korenom uhvatio instalacije”.

Kragujevačka javnost očekuje odgovore i informacije od javnog značaja na Rakićeva pitanja. Možda stignu i pre onih „tajnih” o ceni Stefana Nemanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari