Dunav je u manjem opadanju. U opadanju vodostaja su i Tisa i Morava, dok je Drina u manjem porastu, a Sava kod nas u stagnaciji. A pred vama je vreme slava, Božića i Nove godine. Uživajte i ne preterujte, a kad uzmognete, hranu sa bogatih trpeza „reciklirajte“ aktivno, na pecanju. Bistro!


Bela riba je počela lepo da radi, ali je zahlađenje usporilo aktivnosti. Sve češće se lovi sitna babuška. Tako se na mnogim mestima na DTD kanalima oko Bezdana i Apatina uz babušku lovila i deverika, a u kasno popodne mogu se uloviti lepi primerci cverglana. Naročito je aktivan oko Bogojeva, te na Bajskom i Velikom Bačkom kanalu. Kao mamac mu ponudite kišnu glistu, parče bele ribe ili sitnog kedera, na koga ponekad dolazi i krupnija štuka. Na Tresetištu se lovi bodorka, na crviće ili hleb, dok se na dubljim mestima lovio cverglan na glistu. I na Krivaji kod Žednika, na plićim mestima, u zavetrini, lovljena je na crviće krupna bodorka, dok je na mlad kukuruz ili noklu bilo i par šarančića. Na ovom terenu, na dubljim mestima, takođe se lovio krupan cverglan. I tereni DTD kanala između Odžaka i Savinog sela sve su posećeniji i izazovniji za ribolovce, a lovljen je bandar na prirodne mamce, te bodorka, crvenperka i poneka babuška, na standardne mamce. Na Kucuri se takođe lovila bela riba, najbolje bodorka, a dubinskom metodom lovila se i poneka babuška. Kao mamac korišćena je crvena ili kišna glista ili slatki valjak od kukuruznog brašna. Ako ste, pak, ljubitelj smuđa, najbolje je da ga potražite na otvorenoj vodi. Tako se na Dunavu i okolini Novog Sada, naročito na Šangaju, lovio na silikonske varalice ili na peša, dok je dužnovosadskog keja, kao i na DTD kanalu, solidno radi bela riba, babuška i po neki šaran, na hlebnu ružu i mesne crviće. Pred sumrak, na pileću džigericu, crvenu glistu ili riblji filet dobijao se manićili portfiš na crviće. Na ovom terenu lovila se i deverika. Slično je i neposredno uz Žeželjev most gde se lovi bodorka, deverika i sitniji smuđ.

Dunavski tereni u okolini Inđije, Čortanovaca, Beške, Krčedina, te Slankamena i Surduka takođe su aktuelni za lov bele ribe. Na ovim mestima lovljen je i sitniji šaran na snop glista i noklu ili stari kukuruz. Bela riba je odlično radila na crvića i glistu i na koviljskom Šlajzu, Gardinovačkom kanalu, kao i na Arkanju. I dok se na Pincovoj bari lovila sitna bela riba, na kanalima oko Belegiša peca se babuška i špicerka. U okolini Vršca, na ušću Moravice i Tereze love bandara, štuku, bodorku i kesigu, dok je na Karašu proradio skobalj, a bilo je i ulova nosare i klena na sitnije voblere. I na Dunavu u okolini Sombora i Apatina bilo je lepih primeraka smuđa koji je uzimao belog kedera, uz koga je solidno radila i deverika. I na nizvodnim dunavskim terenima u okolini Beograda, naročito na delu od Višnjičke banje do Brestovca, love muvanjem smuđa, a na standardne mamce – belu ribu. I u okolini Golupca, kao i Rama love smuđa, na sitnog kedera ili na drečave silikonske varalice, šedove i tvistere.

I na Savi je sve u znaku smuđa i bele ribe, a povremeno i bucova. Tako se na ušću Drine u Savu lovio krupan bucov i nešto sitniji smuđ, a na ušću Bosuta u Savu, uz bodorku odlično radi krupan smuđi sitnija štuka. Sava Beograđanima ovih dana daje belu ribu, gde se uz bodorku i deveriku, lovi i skobalj ispod beogradskih mostova. I s novobeogradske strane, love belu ribu na plovak (ili dubinskim metodama), a kao mamac najviše koriste crva ili crvenu glistu. Uzvodno kod Makiša i Ostružničkog mosta love belu ribu, gde se povremeno javljao bucov, manići smuđ.

Zrenjaninci su sve češće na Starom Begeju gde je ovih dana, na glistu, love sitnog šaran, a lovi se i kesiga, sitna deverika i bodorka na crviće, kukuruz šećerac i hlebnu ružu. Na Zapadnoj Moravi, na hlebnu ružu i francuski ribolovni hleb moguće je uhvatiti ponekog, čak i krupnijeg skobalja, a ova riba solidno radi i na Velikoj Moravi kod Varvarina, gde se peca i klen, kao i na drinskim terenima i okolini Zvornika, Bajine Bašte i Loznice gde je skobalj odlično radio na prirodnu travu ili hleb.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari