Danas će u čitavoj Evropi biti obeležena tradicionalna manifestacija Dani evropske baštine. U našoj zemlji, ovaj značajni međunarodni događaj obeležava se deseti put za redom, ove godine pod motom „Riznica nasleđa Evrope – Sremski Karlovci“.

Centralna proslava biće održana u Sremskim Karlovcima, gde će u okviru bogatog programa posetioci imati priliku da se na različitim lokacijama upoznaju sa zaštitom pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara, kao i zaštitom prirodnog i nematerijalnog nasleđa.

Manifestaciju su u Vladi AP Vojvodine, protekle sedmice najavili pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Milorad Đurić i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević koji su istakli važnosti očuvanja kulturnog nasleđa.

– Želimo na ovaj način da damo podršku Galeriji Matice srpske i Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji neposredno realizuju ovaj projekat, a sa druge strane cilj nam je bio i da skrenemo pažnju naše kulturne, ali i šire javnosti na izuzetnu važnost očuvanje kulturnog nasleđa i prirodnog okruženja. To je veoma važan cilj, ne samo za sferu kulture, već za celokupni društveni život, jer kulturna baština može da bude integrativni faktor u čitavom regionu i regionalnim odnosima – rekao je Milorad Đurić istakavši kao pozitivan primer nedavni skup lidera Jugoistočne Evrope koji je održan u Viminacijumu.

– Važno je da imamo svest o tome da svet ne počinje od nas, nego da moramo brinuti o onome što su generacije pre nas ostavile, istovremeno vodeći računa o tome šta ćemo ostaviti generacijama koje dolaze – rekao je pokrajinski sekretar Milorad Đurić izrazivši zadovoljstvo što će ovogodišnji Dani evropske baštine biti održani u Sremskim Karlovcima, mestu koje simbolizuje ono što je vezano za tradiciju srpskog naroda u Vojvodini, i na kom se ukrštaju sve kulturne i civilizacijske linije koje su prisutne na čitavom Balkanu i u Evropi.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević najavila je da će program ovogodišnjih Dana evropske baštine započeti u manastiru Krušedol prezentacijom konzervatorskih radova na crkvi i izložbom „Iz manastirske riznice“. Zatim će se nastaviti u Sremskim Karlovcima u svečanoj sali Karlovačke gimnazije, gde će biti održana konferencija za novinare i emitovan promotivni film Sremski Karlovci – riznica nasleđa Evrope. Program obuhvata obilazak Kapele mira, Saborne crkve i Patrijaršijskog dvora, lokacije na kojima će biti prikazani radovi na zaštiti i konzervaciji nepokretnog kulturnog nasleđa i predstvljene izložbe „Portreti iz riznice manastira Krušedola“ koju realizuje Galerija Matice srpske i „Crkveni tekstil“ i „Vez po pismu“ – pismo po vezu iz Zavičajne zbirke Sremskih Karlovaca – Muzeja grada Novog Sada. U Starom mlinu, u okviru izložbe Prirodnjačkog muzeja iz Beograda pod nazivom Životinje iz okruženja Stražilova i obilaska Studija za izradu trofeja i prepariranje životinja „Beli lovac“, biće prikazana zaštita prirodnog nasleđa. U Muzeju pčelarstva i vinskoj kući porodice Živanović, predstaviće se briga o nematerijalnom nasleđu, dok će se glavni program – svečano otvaranje manifestacije i dodela diploma – održati na bini u centru grada. Kod Česme „Četiri lava“ na Trgu Branka Radičevića održaće se radionica za decu pod nazivom „Uživam i čuvam“ u okviru kog će deci biti dodeljene zahvalnice Čuvari kulturne baštine. U programu će učestvovati Kulturno-umetničko društvo „Brankovo kolo“, a održaće se i prigodan koncert kvarteta .

Manifestacija Dani evropske baštine održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, u saradnji sa Opštinom Sremski Karlovci, Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Galerijom Matice srpske, Muzejom grada Novog Sada i nevladinom organizacijom Evropa Nostra Srbija.

Sutra otvaranje izložbe o Savi Tekeliji u Pečuju

Izložba “Sava Tekelija – veliki srpski dobrotvor” biće otvorena sutra, 11. septembra, u Muzeju “Janus Panonius” (Etnografsko odeljenje) u Pečuju, Mađarska. Izložbu je priredila Galerija Matice srpske u saradnji sa Samoupravom Srba u Pečuju povodom obeležavanja 250-godišnjice rođenja Save Tekelije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Izložbu čine digitalni printovi na platnu originalnih portreta Save Tekelije i članova njegove porodice, i digitalni printovi njegovih crteža, koji čine Legat Save Tekelije u Galeriji Matice srpske. Na taj način će biti predstavljen jedan od najvećih srpskih dobrotvora i zadužbinara, ličnost koja je svojim nesebičnim zalaganjem doprinela kulturnom i prosvetnom unapređenju srpskog naroda u Ugarskoj krajem 18. i tokom 19. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari