U Zrenjaninu nema žena u vlasti niti na važnim funkcijama, ali tu je plan za rodnu ravnopravnost 1Foto Nadica Jakovljev/Danas

Na javnom uvidu u naredne dve nedelje u Zrenjaninu je nacrt Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost. Žena nema u vlasti, a ni u visokom obrazovanju.

Svi koji imaju primedbe i sugestije na nacrt Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost moći će da ih upute u narednih 15 dana, koliko u Zrenjaninu traje javna rasprava o ovom dokumentu.

Koliko su polovi ravnopravni u Zrenjaninu možda najbolje govori podatak da je nacrt plana na raspravu uputilo Gradsko veće u kom u ovom sazivu nema nijedne žene.

Od ukupno 67 odbornika u gradskoj Skupštini, 28 je odbornica, čime se samo ispunjava zakonski minimum za učešće žena u  zakonodavnim organima.

Na mestima šefova odborničkih grupa su muškarci, a žene su raspoređene na 17 mesta u skupštinskim odborima.

Autori plana konstatovali su da ovi podaci govore o kontinuitetu prakse da, što je viša pozicija u instituciji, odnosno organu, to je učešće žmanje.

Gradsko veće kao najviši izvršni organ u Zrenjaninu, broji 11 članova od kojih nijedan nije žena. Gradonačelnik ima zamenika, četiri pomoćnika, od kojih su dve žene.

I načelnik okruga je muškarac.

Direktori svih javnih preduzeća su muškarci, dok se žene nalaze na rukovodećim mestima u pet javnih ustanova u Zrenjaninu.

Većina predsednika lokalnih političkih organizacija u Zrenjaninu su muškarci.

Manje žena ima i na visokoškolskim ustanovama u gradu. Na Visokoj strukovnoj školi obrazuje se 267 studenata i 158 studentkinja.

Na fakultetu “Mihajlo Pupin” školuje se 839 studenata i 395 studentkinja.

Od 5. 671 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 3. 098 je žena.

Više nego duplo manje je žena preduzetnica nego muškaraca, a još je gora situacija u poljoprivrednim gazdinstvima.

U planu koji je na javnoj raspravi, su, naravno, navedeni ciljevi i mere koje će se preduzimati, kako bi se trenutna situacija promenila. Kad se usvoji, plan će važiti narednih pet godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari