U Zrenjaninu radijatori hladni uprkos najavi da počinje grejanje 1Foto: V. Torović

Iako je najavljeno i planirano, daljinsko grejanje u Zrenjaninu nije startovalo, na šta ukazuju brojni potrošači koji su se nadali toplim radijatorima za vikend.

I dok su večeri hladne, dnevne temperature prelaze 20 stepeni, i to je jedan od razloga da se sa grejanjem pričeka u većini toplana u Srbiji, moglo se čuti prethodnih dana.

Ipak, po važečem zakonu i odlukama koje lokalne samouprave imaju sa potrošačima, gradske toplane bi bez odlaganja morale da počnu sa isporukom toplotne energije jer je to njihova obaveza.

Odlaganje početka grejne sezone je dodatni udar na prava potrošača i ukupne životne uslove građana, smatraju u Građanskom preokretu.

„Građani Zrenjanina, kao i više drugih gradova, plaćaju daljinsko grejanje tokom cele godine i očekuju da ono počne 15. okotobra, a ne da zavisi od kaprica. Prethodnih nedelja smo bili svedoci hvalisanja državnih i lokalnih funkcionera kako je sve spremno za grejnu sezonu, kako energenata ima dovoljno i da stanovništvo nema razloga za brigu. Hladni radijatori nam otkrivaju da je to bila samo još jedna u nizu laži kojima nas zasipaju“, poručuju iz Građanskog preokreta.

Oni podsećaju da Zrenjaninci, priključeni na daljinsko grejanje, ne mogu samostalno da odaberu kako će se grejati u slučaju da su nezadovoljni uslugom.

Gradskom odlukom u Zrenjaninu praktično je nemoguće isključiti se sa sistema daljinskog grejanja jer je propisana obaveza da se sa zatraženim isključenjem jednog stana saglase i svi ostali stanovi u zgradi, što se pokazalo neizvodivo u praksi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari