vakcinacija novi pazarfoto FoNet Senad Župljanin

Epidemiološka situacija u Zrenjaninu je složena, zdravstveni sistem i zaposleni u njemu pod velikim pritiskom, broj dnevnih pregleda velik a sve više ima obolelih među decom, zaključio Gradski štab za krizne situacije na svojoj sednici.

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata u zrenjaninskoj bolnici je trenutno 77, a kapacitet postelja na kovid odeljenju povećan je na 110. Po rečima pomoćnika direktora Opšte bolnice, dr Vanje Kunkina, brine broj pregleda na infektivnom odeljenju, koji iznosi oko 150 na dnevnom nivou, kao i porast broja pregleda na odeljenju pedijatrije, oko 50 dnevno.

Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” suočio se sa nedostatkom kadra, jer je deo lekara i medicinskog osoblja na bolovanju, a deo je na radu u novoj kovid-bolnici u Novom Sadu. Najveći pritisak trpi respiratorni centar na Zelenom polju, gde se na dnevnom nivou pregleda između 100 i 120 ljudi.

Dr Predrag Rudan, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, rekao je da broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom premašuje cifru od 1200 aktivnih slučajeva. Kako je naveo, cifre govore da se stiglo do vrha ovog talasa pandemije i da postoji blago povećanje od desetak slučajeva na dnevnom nivou.

Kao povoljna ocenjena je situacija u Gerontološkom centru, gde je vakcinisano skoro 90 odsto korisnika i 60 odsto zaposlenih i gde trenutno nema korisnika pozitivnih na koronavirus. Istaknuto je da se proces vakcinacije trećom dozom odvija na zadovoljavajuć način i da je obuhvaćeno preko osam hiljada građana.

Ukupno je do sada dato preko 92000 vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari