U Zubinom potoku raščišćuju teren za novu policijsku stanicu - građani negoduju, a Kancelarija za KiM kaže "to je udar na mir" 1Foto: EPA-EFE/STR

U blizini Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku jutros je teška mehanizacija počela raščišćavanje terena na kojem će biti izgrađena policijska stanica.

Kako prenosi Kossev, pojedini građani negoduju, najavljujući masovniji protest.

Iz Kosovske policije potvrđuju da se na tom mestu gradi policijska stanica i da je u pitanju odluka iz 2018. godine, a da su sada dobili odobrenje da krenu radovi.

Meštani upozoravaju na izostanak javne rasprave.

Zamenik komandira Kosovske policije za region sever Veton Eljšani potvrdio je za Kossev da se na ovom mestu gradi policijska stanica, navodeći da je ovo zapravo proces sprovođenja odluke koja je doneta još 2018, a završena 2022. godine.

On je ujedno potvrdio da će se na ovom mestu prvo postaviti policijski kontejneri.

„Pošto se policijska stanica trenutno nalazi u privatnoj kući, mi moramo da izađemo, i zbog toga postavljamo kontejnere dok se ova stanica ne izgradi“, kazao je Eljšani.

„Novi udar na mir“

Gradnja policijske stanice u blizini škole, posle nelegalno izgrađenih baza na severu Kosova u Zubinom Potoku i Leposaviću, predstavlja novi udar na mir i pokušaj zastrašivanja srpske zajednice koja na Kosovsku policiju gleda kao na okupatorsku silu, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da vlast Aljbina Kurtija svakodnevno nastavlja sa eskalatornim i jednostranim akcijama na severu Kosova i Metohije, koje za cilj imaju podizanje tenzija i izazivanje novih kriza i ugrožavanje opstanka srpskog naroda.

Kancelarija dodaje da je jedna u nizu i nova akcija gradnje policijske stanice „na veliki srpski praznik Svetu
Petku“ u neposrednoj blizini Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku.

Roditelji dece koja pohađaju ovu školu, ali i ostali meštani Zubinog Potoka revoltirani su i zabrinuti zbog činjenice da će im Kurtijeva policija biti u blizini dece, dodaje Kancelarija.

Postavlja se pitanje na koje treba da odgovore i svi predstavnici međunarodne zajednice – zbog čega je Kurti odlučio da gradi svoje policijske stanice u blizni osnovne škole i da li su slike teško naoružane kosovske policije ono što naša deca treba svakodnevno da gledaju i uz to odrastaju, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari