Vlada novog predsednika Obale Slonovače Alasana Uatare pokušava da smanji haos nastao tokom deset dana ratnih sukoba u Abidžanu i da uspostavi red među pripadnicima snaga bezbednosti kako bi se sprečili nasilje i pljačka.


Patrole snaga Obale Slonovače i francuskih vojnika obilaze ulice ekonomske prestonice zemlje kako bi pokazali da se uspostavlja pravna država nakon dolaska na vlast Uatare, izjavio je u Parizu francuski ministar odbrane Žerar Longe. On je rekao da je u toku proces preuzimanja funkcija novog predsednika, šefa žandarmerije, direktora policije, šefa generalštaba oružanih snaga i glavnokomandujućeg kopnenim snagama.

U cilju uspostavljanja bezbednosti u Abidžanu francuski ministar odbrane je pred poslanicima govorio o situaciji u Obali Slonovače, ali nije precizirao kada će patrole započeti rad, niti da li će biti zajedničke, sastavljene i od francuskih i vojnika Obale Slonovače. Organizacija Amnesti internešenel pozvala je pristalice predsednika Uatare „da prekinu sa nasiljem i progonom“ pristalica Lorana Gbagboa. Loran Gbagbo koga su Uatarine snage nakon hapšenja u ponedeljak smestile u jedan apartman hotela Golf, koji je ujedno i glavni štab Uatare, i dalje se nalazi u tom hotelu, rekli su izvori iz UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari