Vojni lideri u Avganistanu pripremili su plan čiji je cilj da se ubedi 36.000 pobunjeničkih boraca da polože oružje do 2015.

Vlada u Kabulu je uz saradnju sa britanskim i američkim generalima izradila plan koji će biti realizovan zahvaljujući, kako se očekuje, finansijskoj pomoći stranih vlada. Plan, čiji je cilj uspostavljanje mira i rekonstruktivnih projekata, trebalo bi da bude odobren na međunarodnoj konferenciji u Kabulu naredne nedelje koja će okupiti najmanje 39 šefova diplomatija. Centralni deo šeme jeste „petogodišnja reintegracija 36.000 boraca u 4.000 opština u 220 distrikta 22 provincije“.

Konferenciji zakazanoj za 20. jul prisustvovaće, između ostalih, američka državna sekretarka Hilari Klinton i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, a skup se posmatra kao šansa za avganistanskog lidera Hamida Karzaija da zadobije poverenje naroda obećanjima da će rekonstruisati zemlju i obračunati se s korupcijom. U zamenu za to, zapadni donatori će izdvojiti dvostruko više sredstava direktno u rezerve Kabula uprkos strahovima da bi ogromne svote novca mogle da završe u ruke korumpiranih zvaničnika te „ispare“ iz zemlje.

Komandanti NATO kažu da je plan za reintergraciju takozvana šema „deset dolara Taliban“ primamljiva za borce koji se bore za novac i status a nedostaju im perspektive. Borcima koji polože oružje biće omogućeno zaposlenje i obuka, dok će seljani koji ubede ove razočarane mladiće da polože oružje dobijati „dividendu za mir“ iz fonda ekonomske pomoći. Više od 119 miliona evra obećano je u januaru za Avganistan na konferenciji u Londonu.

Nacrt plana takođe poziva na osnivanje Visokog mirovnog saveta koji bi rukovodio eventualnim mirovnim pregovorima sa talibanskim liderima i visokim pobunjeničkim komandantima. Navodi se i da će vlada „pružiti ruku razočaranim zemljacima koji nisu direktno povezani sa međunarodnim terorizmom“. Diplomate ističu da će mirovni savet prevoditi Karzaji ili Burhanudin Rabani, bivši predsednik i mirovni posrednik. Međunarodna zajednica će podržati plan „ne bi li se postigao sveobuhvatni i trajni mir širom zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari