Izglasavanje istorijskog zakona o zdravstvenoj nezi predstavlja, pre svega, lični trijumf za Baraka Obamu, koji je izmakao svakom drugom demokratskom predsedniku u proteklom veku, i ima potencijala da njegov mandat bude obeležen kao period istorijskih reformi, smatraju stručnjaci.

Milioni Amerikanaca će prvi put biti zdravstveno osigurani. S druge strane, nacija je podeljena više nego ikada. Republikanski tabor veruje da će Obama platiti visoku cenu reformi koje prisiljavaju svakog građanina da kupi zdravstveno osiguranje ili će platiti kaznu. Smatraju da će ga birači kazniti na novembarskim parlamentarnim izborima. Raspoloženje skeptične javnosti će definisati svakako američku politiku u ostatku Obaminog prvog mandata.

Obama je uspeo da ubedi duboko podeljeni Kongres da usvoji zakon koji čini šestinu američke ekonomije. Uspeo je to i bez podrške većine građana. Stručnjaci smatraju da je on, što je najvažnije od svega, doneo promene kao što je i obećao. Pitanje je da li je to vrsta promena koju narod želi? Taj izbor biće osnova prema kojoj će birači suditi Obami od novembarskih izbora do njegovog eventualnog reizbora 2012. Od sada pa na dalje predsednik će pokušavati da ubedi skeptičnu javnost da je učinio pravu stvar.

„Svaki predsednik donosi neku vrstu promena. Kada je reč o Obami, ovo nisu samo promene koje je on želeo. Ovo su promene ne bi li se društvo načinilo pravednijim mestom“, smatra Stenli Renšon, šef programa za političku psihologiju na univerzitetu u Njujorku. „S obzirom na to da se tome protivi većina ljudi, zastoj je moguć pogotovu ako se Obama osmeli da insistira i na drugim velikim merama koje dele zemlju, kao što je reforma imigracione oblasti. Nazovimo ovo odvažnošću transformacije“, kaže Renšon.

Usvajanje zakona o zdravstvenoj nezi predstavlja izazov i za republikansku strategiju, saglasni su analitičari. Sa zakonodavne perspektive, republikanska strategija nije funkcionisala uprkos njihovim višemesečnim predviđanjima da zakon neće proći te da će to naneti štetu Obaminom mandatu.

Pred republikancima je pitanje šta će se dogoditi ukoliko zakon o zdravstvenoj nezi ne stvori kataklizmu o čemu su upozoravali tokom mnogo meseci debate. S druge strane, republikanski tabor odbacuje sugestije da će zakon pogoditi partiju na duži rok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari