Rezultati nedeljnih predsedničkih izbora u Argentini pokazuju da će dosadašnja prva dama Kristina Fernandes de Kirhner postati prva žena predsednik Argentine. Na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova Kirhner je osvojila 44 odsto glasova birača, nasuprot 23 odsto, koliko je glasalo za Elizu Kario, i 17 odsto, koliko je osvojio bivši ministar ekonomije Roberto Lavanja, čime je ona osigurala pobedu već u prvom krugu.

Rezultati nedeljnih predsedničkih izbora u Argentini pokazuju da će dosadašnja prva dama Kristina Fernandes de Kirhner postati prva žena predsednik Argentine. Na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova Kirhner je osvojila 44 odsto glasova birača, nasuprot 23 odsto, koliko je glasalo za Elizu Kario, i 17 odsto, koliko je osvojio bivši ministar ekonomije Roberto Lavanja, čime je ona osigurala pobedu već u prvom krugu. Njen suprug je izjavio da će biti srećan u ulozi Prvog džentlmena kada 10. decembra zvanično preda vlast svojoj supruzi. Njena glavna rivalka Eliza Kario, iako je u početku tvrdila da je bilo krađe, juče ujutru je priznala poraz.
U kratkom obraćanju pristalicama koje su se okupile ispred izbornog štaba, Kristina se zahvalila biračima i svom mužu Nestoru Kirhneru, odlazećem šefu države. Ona je zatražila podršku Argentinaca, ističući da je njena ubedljiva pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora ne stavlja u „privilegovanu poziciju“, već naprotiv, obavezuje na „odgovorno ponašanje“.
Još nije poznato koje će političke promene uneti Kirhner, ali analitičari navode da joj ubedljiva pobeda daje šansu da nađe rešenje za probleme administracije njenog supruga, uključujući i visoku stopu inflacije i energetsku krizu. Neki upozoravaju da ona, pak, neće potvrditi sve političke smernice Nestora Kirhnera.
Na izborima je bilo registrovano 27.1 milion birača koji su imali zakonsku obavezu da glasaju.
Kirhner je upeo da izbavi zemlju 2001. iz ekonomske krize, nadoknadi zaduženje Argentine u Međunarodnom monetarnom fondu od 9.5 milijardi dolara, iako kritičari kažu da je Argentina mogla da osigura ustaljeni razvoj da je Nestor bolje rukovodio prihodima od kolebajućih cena artikala. Ipak, njegova postignuća pomogla su jednim delom Kristini da osvoji mandat za predsednika.
Riordan Ret, direktor studija zapadne hemisfere na univerzitetu Džon Hopkins, predviđa nevolje u mandatu budućeg predsednika zbog rastuće stope inflacije, zamrznutih cena energije i zaduženosti zemlje. „Ovo je dinastija u nastajanju, ali će propasti, kao što je slučaj sa sličnim dinastijama, ukoliko ne bude održala tim i distancirala se od Nestora“, izjavio je on. Kirhner je vodila neuobičajenu kampanju, odbijajući političke debate i provodeći više vremena u inostranstvu u susretima sa svetskim liderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari