Ubica u najmasovnijem napadu u SAD privukao je pažnju policije još početkom 2005, otkriva juče britanski Gardijan. Čo Seung Hu, problematični usamljenik poreklom iz Južne Koreje, za sobom je ostavio uznemiravajuću poruku protiv univerziteta: „Vi ste me izazvali da ovo učinim“.
Policijski istražitelji masakra na Virdžinija tek univerzitetu, kada su ubijene 33 osobe, optužuje Čoa, studenta četvrte godine engleskog jezika koji je živeo u studentskom domu, za ranije incidente od vređanja devojaka do podmetanja požara u spavaonici doma.

Ubica u najmasovnijem napadu u SAD privukao je pažnju policije još početkom 2005, otkriva juče britanski Gardijan. Čo Seung Hu, problematični usamljenik poreklom iz Južne Koreje, za sobom je ostavio uznemiravajuću poruku protiv univerziteta: „Vi ste me izazvali da ovo učinim“.
Policijski istražitelji masakra na Virdžinija tek univerzitetu, kada su ubijene 33 osobe, optužuje Čoa, studenta četvrte godine engleskog jezika koji je živeo u studentskom domu, za ranije incidente od vređanja devojaka do podmetanja požara u spavaonici doma. Policija sumnja da je on iza upornih nedavnih bombaških pretnji.

Hitan sastanak vlade u Seulu

Seul – Predsednik Južne Koreje Ro Mu Hjun održao je juče hitan sastanak s vladom o nedavnom masakru na američkom univerzitetu u kojem je napadač identifikovani Južnokorejac. Sastanak vlade je održan pošto su zvaničnici iz Južne Koreje izrazili zabrinutost zbog mogućih rasnih incidenata u SAD prema južnokorejskim studentima. U SAD studenti Južne Koreje čine oko 15 odsto studenata stranog porekla.

Profesor Lusinda Roj, bivši direktor odseka za engleski jezik, izjavila je da je Čo 2005. izazvao uzbunu jer je mobilnim telefonom slikao devojke ispod stola i pisao sastave pune uvreda. Tada je ona napisala i-mejl poruku Čou izražavajući zabrinutost i takođe je kontaktirala policiju u studentskom domu, pravnu i savetodavnu službu. Čo joj je odgovorio dugim mejlom punim besa i nejasnih reči.
Profesor Roj je izjavila da je policija u domu pročitala Čoov sastav, ali je rešila da ne interveniše, jer on ipak nije sadržao specifične pretnje. Umesto toga udaljen je s nastave, a profesor Roj mu je davala pojedinačne časove. On je prisustvovao njima s kapom na glavi i tamnim naočarima. Izgledao je usamljeniji nego ikada pre“, izjavila je ona prošle noći.
Na komemorativnom skupu u studentskom domu kojem je prisustvovalo hiljade ljudi predsednik Buš je izjavio: „Ovo je dan tuge i žalosti za celu naciju, ne samo za univerzitet Virdžinija tek. Iako je dekan univerziteta Čarls Steger dobio aplauz posle govora na skupu, i dalje postoje zabrinutosti povodom spore reakcije studentskih vlasti i policije posle prvog incidenta u ponedeljak kada su ubijena dva studenta, kao i neuspeha da zatvore dom i adekvatno upozore studente.
Čikago tribun preneo je juče da je Čo na svom ramenu crvenom bojom imao istetovirane reči „Ismail Aks“ i primedbe protiv „bogate dece“, kao što su reči „razuzdanost“ i „lukavi šarlatani“. Bil Knok, s Mašinskog fakulteta čije su osoblje i studenti među ubijenima, izjavio je da je Čo otišao u ponedeljak ujutru u spavaonicu kod Emili Hilščer (19) koja nije bila njegova devojka, ali za koju se interesovao. Posvađao se s njom i pucao u nju. Takođe je ubio i njenog mentora i kolegu studenta Rajana Klarka (22), koji je pokušao da interveniše. Čo se potom vratio u svoju spavaonicu, napisao pismo i dopunio municiju. Dva sata kasnije prošao je kroz Noris hol i lanac vrata i za 30 minuta svesno pucao. Preživeli Derek O’ Del, koji je ranjen u rame, izjavio je da je Čo bio „jezivo“ miran dok je pucao unaokolo „bez specifičnih meta“, pucajući u koga je stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari