Kolege, rodbina i prijatelji položili su juče venac i odali počast novinaru i vlasniku „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina Slavku Ćuruviji na mestu gde je pre 12 godina ubijen u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Tom prilikom prisutni su pozvali nadležne da rasvetle taj zločin.


Potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Jelka Jovanović nada se da ćemo „trinaestu godišnjicu Ćuruvijinog ubistva dočekati sa sudskim postupkom koji će pokazati ko je inspirisao, naredio i izvršio ubistvo“. Ona očekuje da su reči republičkog tužioca Zagorke Dolovac, „da napokon istraga ide u pravom smeru, ispravne i da nećemo morati više da ih ponavljamo“. Prema njenim rečima, prethodnih 11 godina je obeležilo mnogo izneverenih očekivanja za Ćuruvijinu porodicu, njegove prijatelje, sve kolege i slobodno novinarstvo u Srbiji. Dok se ne rasvetle ubistva Ćuruvije, Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, dodala je Jovanović, neće biti mogućnosti za napredak novinarske profesije i slobodu javne reči u Srbiji.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović rekla je da novinari više ne veruju političarima, tužiocima, ni policiji, ali i da su kolege izneverile Ćuruviju, jer se nisu izborile za kažnjavanje njegovih ubica i samim tim za slobodu štampe u Srbiji.

– Ovo je bitka koju moraju da vode sve kolege novinari, ali i građani Srbije, jer oni neće imati ni politički sistem, ni istinu, niti išta od onoga što žele, dok se ubice ne otkriju i istina ne sazna – naglasila je predsednica UNS-a.

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković rekao je da se o slučaju ubistva Ćuruvije mora reći ono što je nesporno utvrđeno, da je Ćuruviju „streljala“ Služba državne bezbednosti i da je on ubijen u operaciji pod šifrovanim nazivom „Ćuran“.

– Operacijom je rukovodio tadašnji šef Državne bezbednosti Beograda Milan Radonjić, a postoje više nego ozbiljne indicije u sudskom predmetu da je ovde ubice sačekao i odvezao Ratko Romić. Dovoljno za podizanje optužnice odmah – poručio je Drašković.

Novinar i vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Ubice su u u njega, s leđa, ispalile 17 metaka. Ubijen je tokom NATO bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu „Politika ekspres“ optužen za „priželjkivanje bombi“ i „izdaju“.

Prpa: Državno ubistvo

Nevenčana supruga Slavka Ćuruvije Branka Prpa rekla je novinarima da ne veruje u najave tužilaštva, jer se one ponavljaju uoči svake godišnjice tog atentata. Prema njenoj oceni, vlast nema volje da razreši ubistvo i dodala da je očigledno reč o državnom ubistvu.

– U ovo ubistvo su uključene državne institucije, od političkih, pa do profesionalnih, od Službe državne bezbednosti, do političara, koji su dirigovali jednom takvom operacijom nazvanom Ćuran – naglasila je Prpa. Ona smatra da se, posle 12 godina, može sumnjati da država u svojim strukturama ima iste elemente koje je imala u vreme režima Slobodana Miloševića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari