Viši sud u Bijelom Polju osudio je juče, u ponovljenom postupku, Zorana Stevančevića (38) iz Beograda na 20 godina zatvora zbog ubistva šest i ranjavanja tri osobe. Sud je oslobodio Milovana Đukića (51) iz Andrijevice optužbi da je podstrekavao na ubistvo, kao i Davora Savičića (31) iz Doboja optužbe da je bio saučesnik u ubistvima.

 Zoran Stevančević je, prema optužnici, 29. januara 2001. aktivirao veću količinu vojnog razornog eksploziva, od čije je detonacije do temelja srušena kuća u kojoj je poginulo šestoro ljudi.

U eksploziji je ranjeno još troje ljudi koji su bili blizu kuće. U optužnici se navodi da su, osim vlasnika kuće Duška Martinovića (35), poginuli njegov brat Milutin (31), Ljubiša Martinović (26), Biljana Radović (25), Igor Cimeša (20) i Srđan Stamenković (23), dok su ranjeni Ranko Bućković, Tatjana Jovančević i Fadil Babačić.

Optuženi Zoran Stevančević, Milovan Đukić i Davor Savičić su u tom sudu, 2001. osuđeni na po 40 godina zatvora, a na ponovljenom suđenju, 2004. dobili su po 15 godina. Međutim, suđenje je i drugi put ponovljeno nakon žalbi optuženih. Sudija Drago Konatar, obrazlažući presudu, rekao je da u drugi put ponovljenom postupku, osim indicija, nije bilo dokaza da je Milovan Đukić podstrekavao na zločin, niti da je Davor Savičić učestvovao u izvršenju krivičnog dela. Đukiću je u ranijim postupcima suđeno u odsustvu, jer je bio u bekstvu, a Savičića bosanske vlasti nisu izručile zato što poseduje državljanstvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari