Mlađi brat avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, Ahmad Vali Karzai, ubijen je u svojoj kući u Kandaharu, saopštili su lokalni policijski zvaničnici. Avganistanske vlasti tvrde da je ubistvo počinio neko iz Karzaijevog okruženja, verovatno jedan od njegovih telohranitelja.


Karzai je doživljavan kao jedan od temelja bezbednosti na jugu Avganistana i njegova smrt podstaći će strahove u vezi sa potencijalnim političkim vakuumom u pokrajinama gde su prisutni pobunjenici, piše Gardijan. Kritičari su ga optuživali za korupciju, raspirivanje mržnje i podsticanje sukoba, a više puta se u prošlosti nalazio se na meti napadača. Ahmad Vali Karzai takođe je smatran ključnim čovekom u nelegalnoj trgovini avganistanskim opijumom i postojali su navodi da se nalazi na platnom spisku CIA.

Na udaru kritika sunarodnika našao se i zbog iznajmljivanja imovine međunarodnim zvaničnicima. Njujork tajms je 2009. objavio vest da je brat avganistanskog lidera u zamenu za novac dozvolio specijalnim jedinicama SAD da borave u velikoj građevini nedaleko od Kandahara, nekadašnjem domu mule Mohameda Omara, odbeglog lidera avganistanskih talibana.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je juče prilikom posete vojnoj bazi u Sarobi, severno od Kabula, da će njegova država do kraja naredne godine povući četvrtinu vojnika iz Avganistana. Prema Sarkozijevom mišljenju, do tada bi trebalo da se završi rat. Gotovo 4.000 francuskih vojnika raspoređeno je u Avganistanu. Tokom posete Sarkozi se sastao i sa Hamidom Karzaijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari