Najmanje 17 osoba je ubijeno dok je gotovo 180 ranjeno u žestokim okršajima policije i demonstranata u nekoliko gradova u Kirgistanu. Među stradalima je i ministar unutrašnjih poslova Moldomusa Kongatijev, koji je pretučen na smrt u zapadnom gradu Talasu.

Kirgijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u obračunima između policije i demonstranata ubijeno najmanje 180 ljudi. Portparolka Ministarstva Elena Bajalinova kaže da se među povređenima nalaze i civili i policajci. Opozicioni aktivista Šamil Murat izjavio je da je video telo ministra Kongatijeva u vladinoj zgradi u Talasu. Prema rečima Murata, demonstranti u Talasu su upali u predstavništvo policije tokom drugog dana antivladinih okupljanja, pretukli ministra i primorali da naredi svojim potčinjenima u prestonici Biškeku da prestanu silom da guše opoziciona okupljanja. Potom je, prema pojedinim navodima, ministru pucano u glavu.

Prethodno je policija u Biškeku, u pokušaju da promeni tok antivladinih demonstracija, otvorila vatru na demonstrante i opozicione lidere, kada je ubijeno najmanje 17 ljudi. Nekoliko opozicionih lidera je uhapšeno, među kojima su i bivši premijer i predsednički kandidat Almazbek Atambaev i bivši predsednik parlamenta Omurbek Tekebaev.

Pripadnici policije, ove bivše sovjetske republike gde se nalazi američke baza važna za misiju u susednom Avganistanu, mecima, suzavcima i eksplozivnim napravama krenuli su u obračun sa demonstrantima koji su okupirali zgradu predsedništva i državne televizije u Biškeku. Kirgijski premijer Danijar Usenov izjavio je da: „Oni su banditi, nisu opozicioni pokret. Ovakva vrsta stvari ne može biti nazvana opozicijom“.

Tenzije u Kirgistanu su već dva meseca na visokom nivou, a grupe za zaštitu ljudskih prava navode brojne primere represivne politike predsednika Kurmanbeka Bakijeva. Juče ujutru vlada je uvela vanredno stanje, dok su ulični okršaji nastavljeni ne samo u Biškeku nego i drugim centrima zemlje. Na video snimcima dostupnim na internetu vide se brojne scene obračuna policije i demonstranata. Ambasada SAD u biškeku izdala je saopštenje u kojem se izražava „duboka zabrinutost zbog nereda i civilnih žrtava“. Obamina administracija već duže vreme pokušava da poboljša veze sa Bakijevim naročito nakon što je najavio zatvaranje američke baze u predgrađu Biškeka, da bi potom promenio odluku.

Kirgistan, centralnoazijska država od pet miliona stanovnika jedna je od najsiromašnijih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i već dugo je pogođena političkim neredima i korupcijom. Opozicija se žali na autokratsku politiku Bakijeva, traži od njega da se uhvati u koštac sa korupcijom i smeni svoje nekompetentne rođake sa visokih državnih pozicija.

S druge strane, kirgijska vlada optužuje opoziciju za provokaciju nereda. „Cilj je stvoriti nestabilnost i sukobe u društvu“, navodi se u saopštenju vlade. Do većih nereda je došlo u utorak u provincijskom centru Talasu, kada su opozicioni članovi okupirali vladine kancelarije i na nekoliko sati držali kao taoca regionalnog guvernera, tražeći ostavku predsednika Bakijeva. Prema izjavama očevidaca, demonstranti su zapalili nekoliko policijskih automobila i obližnju kafanu.

Rusija, koja takođe ima vojna postrojenja u Kirgistanu i blizak je partner vladi u Biškeku, apelovala je na mir. „Verujemo da je važno da u sadašnjim okolnostima sva sporna potanja budu rešena u zakonskom maniru“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari