Bombaš samoubica napao je džamiju u Kandaharu za vreme verskog pomena ubijenom polubratu avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, Ahmadu Valiju Karzaiju, saopštili su zvaničnici. Tom prilikom četvoro ljudi je ubijeno, uključujući uticajnog ulemu, a najmanje 13 ih je ranjeno. Karzai je u sredu doputovao u Kandahar na sahranu svog polubrata, ali nije prisustvovao jučerašnjoj ceremoniji u džamiji. Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Do eksplozije je došlo oko podneva. „Bio je to napad bombaša samoubice koji se nalazio u džamiji“, izjavio je jedan član Okružnog saveta Kandahara. Prema rečima očevidaca, jedna osoba je pokušala da uđe u džamiju pre eksplozije, preneo je Bi-Bi-Si. Osumnjičeni napadač je zaustavljen na ulazu u džamiju, nakon čega se razneo. U pojedinim saopštenjima se navodi da je bombaš sakrio eksploziv u turban.

Avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je među ubijenima Hikmatulah Hikmat, šef Kandaharskog veća ulema. U trenutku napada u džamiji su se nalazila četiri Karzaijeva brata i guverner Kandahara. Dopisnici izveštavaju da je u džamiji bilo i zvaničnika Ministarstva odbrane. Na lice mesta ubrzo su stigle elitne policijske jedinice, a u oblasti su zavladali haos i panika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari