Bivša premijerka Pakistana Benazir Buto ubijena je juče u samoubilačkom napadu u Ravapaldiniju, predgrađu prestonice Islamabada, prilikom velikog predizbornog mitinga, potvrdio je njen saradnik Vasif Ali Kan. Policija je saopštila da je samoubica pucao u Buto dok je odlazila s mitinga, a potom aktivirao eksploziv.

Bivša premijerka Pakistana Benazir Buto ubijena je juče u samoubilačkom napadu u Ravapaldiniju, predgrađu prestonice Islamabada, prilikom velikog predizbornog mitinga, potvrdio je njen saradnik Vasif Ali Kan. Policija je saopštila da je samoubica pucao u Buto dok je odlazila s mitinga, a potom aktivirao eksploziv. Tom prilikom stradalo je još najmanje 20 pristalica bivše premijerke.
Ali Kan je saopštio da je Buto preminula u glavnoj bolnici u tom gradu u osamnaest časova i šesnaest minuta prema lokalnom vremenu. Visoki vojni zvaničnik Pakistana koji je želeo da ostane anoniman potvrdio je vest o smrti bivše premijerke i vođe Narodne stranke.

Rusija: Ubistvo okidač za terorizam

Moskva – Ubistvo Benazir Buto, pakistanske opozicione liderke, može da izazove talas nasilja u zemlji, izjavio je pomoćnik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Losjukov agenciji Itar-tas. Rekavši da je „akt terora loš znak“, Losjukov je procenio da će to „izvesno biti okidač za talas terorizma“.

Ispred bolnice u kojoj je preminula bivša pakistanska premijerka okupilo se na stotine ožalošćenih ljudi koji su uzvikivali parole protiv aktuelnog šefa države Perveza Mušarafa. „Mušaraf je pas“, odjekivalo je juče ulicama Ravapaldinija. Grupa pristalica Benazir Buto razbila je staklena vrata na glavnom ulazu bolnice, dok su drugi satima neutešno plakali i mahali zastavama Narodne partije Pakistana.

SAD osudile atentat

Vašington – SAD su osudile ubistvo bivše pakistanske premijerke i liderke opozicije Benazir Buto, saopštili su zvaničnici Stejt dipartmenta. „Osuđujemo ovaj atentat koji pokazuje da još ima onih koji pokušavaju da ugroze pomirenje i demokratski razvoj u Pakistanu“, rekli su ti zvaničnici. I dalje je neizvesno da li će ubistvo ugledne opozicione liderke ugroziti odnose administracije američkog predsednika Džordža Buša i pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa. Vlasti u Vašingtonu vršile su proteklih meseci pritisak na Mušarafa da postigne sporazum o podeli vlasti s bivšom premijerkom.

Ranije istog dana bivša premijerka govorila je pred hiljadama svojih pristalica na skupu koji je trebalo da označi početak njene predizborne kampanje za parlamentarne izbore zakazane za 8. januar. Više stotina policijskih odreda bilo je raspoređeno na nekoliko mesta u Ravapaldiniju, a njene pristalice bile su prinuđene da prođu kroz metalne detektore pre ulaska u veliki park koji je za tu priliku bio ukrašen crnim, crvenim i zelenim zastavama Narodne partije Pakistana.
Oduševljene pristalice bivše premijerke nosile su njene fotografije velikog formata i uzvikivale parole protiv aktuelnog šefa države. Tom prilikom bilo je naglašeno da se očekuje ubedljiv trijumf Narodne partije Pakistana na predstojećim izborima.
Uoči protestnog skupa bivša premijerka sastala se avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem koji je se nalazio u dvodnevnoj poseti Pakistanu i obećala da će, ukoliko ponovo stupi na premijersku funkciju, pružiti podršku toj državi kako bi stala na put talibanima. „Smatram da je od presudne važnosti za naše države i čitav muslimanski svet da uspostave saradnju kako bi se zaštitili interesi islamske civilizacije, te povela odlučna borba protiv ekstremizma i terorizma“, izjavila je Buto posle sastanka s avganistanskim predsednikom.
Bivša premijerka je od prvog dana povratka u Pakistan iz desetogodišnjeg egzila bila suočena s pretnjama i napadima. Dan posle njenog povratka u zemlju, 19. oktobra, u dva bombaška napada na nju poginulo je više od 130 ljudi.
Benazir Buto napustila je 1999. Pakistan zbog optužbi za korupciju. Do povratka u zemlju živela je s porodicom u Dubaiju i Londonu. Buto je 1988. postala prva žena premijer u muslimanskom svetu, ali je svrgnuta s vlasti godinu dana kasnije.
Na čelo vlade ponovo je stupila 1993, ali je 1996. smenjena zbog korupcije. Mada je tvrdila da je reč o politički motivisanim optužbama, izabrala je izgnanstvo umesto suočavanja s njima. Pre nekoliko meseci, na predlog pakistanskog predsednika, amnestirana je od optužbi.
Štaviše, uoči povratka u zemlju vodila je pregovore s Mušarafom o podeli vlasti, ali je posle bombaških napada u Karačiju i uvođenja vanrednog stanja u Pakistanu 3. novembra isključila takvu mogućnost i započela pregovore s bivšim premijerom Navazom Šarifom. Aktuelnog šefa države često je optuživala za „gušenje građanskih sloboda“.
Benazir Buto rođena je 21. juna 1953. Njen otac Zulfikar Ali Buto osnovao je Narodnu stranku Pakistana, a potom bio premijer Pakistana od 1971. do 1977.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari