Šestorica naoružanih muškaraca koji su izvršili koordinisani napad na avganistanski parlament u Kabulu, u kojem je ranjeno najmanje 18 ljudi, ubijena su, saopštilo je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova. Napadači su aktivirali automobil-bombu ispred kapija parlamenta, izvršili napad na kompleks i ušli u susednu zgradu. Dok je pokušavala da likvidira napadače, policija je evakuisala sve prostorije.


Talibani su saopštili da su napad izveli u vreme kada se parlament izjašnjavao o novom ministru odbrane. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Sedik Sediki je rekao da su napadači pokušali da upadnu zgradu parlamenta pošto je bombaš samoubica detonirao bombu i probio kapije. Pošto su ih snage bezbednosti zaustavile, ušli su u zgradu u izgradnji do parlamenta. Kako su izvestili dopisnici, u parlamentu je letela srča i prostorije su bile ispunjene dimom. Sukobi Talibana i snaga bezbednosti trajali su gotovo sat vremena. Prema rečima Sedikija, niko od poslanika nije ranjen.

Slike napada na društvenim mrežama prikazuju parlament pun dima i ljude koji pokušavaju da nađu zaklon. U vreme napada televizije su emitovale snimak uživo iz parlamenta, na kojem se moglo videti kako poslanici beže iz zgrade. Dopisnik Bi-Bi-Sija ocenjuje da su ovo čak i za avganistanske standarde dramatične scene, te da je pred policijom složeni zadatak. Prema njihovim rečima, talibani su izvukli maksimalnu korist od propagande tako što su napad izvršili na dan kada je parlament zasedao da bi razmotrio imenovanje novog ministra odbrane Masuma Stanekzaija.

Lokalni mediji su izvestili da je došlo do još jedne eksplozije u Damazangu, području Kabula. Talibani su i ranije sprovodili složene napade na zgrade Vlade u Kabulu. U proteklih nekoliko dana su odneli važne pobede u Helmandu na jugozapadu Avganistana i sada napreduju ka severu zemlje. Osvojili su dva okruga provincije Kunduz. Nasilje ekstremista je pojačano širom zemlje od prošlogodišnjeg povlačenja američkih i NATO snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari