Filipinske trupe pretrpele su jedan od najvećih gubitaka u ofanzivi protiv islamskih ekstremista povezanih s Al Kaidom na južnim ostrvima te zemlje gde je ubijeno najmanje 23 vojnika i 31 pobunjenik, preneo je novi bilans borbi komandant filipinske mornarice Ferdinand Goles.

Više od 400 marinaca i pripadnika vojnih i policijskih specijalnih jedinica juče je napalo dva logora ekstremističke grupe Abu Sajaf u kojima se nalazilo oko 150 pobunjenika predvođenih liderima osumnjičenim za više bombaških napada i otmica, rekao je viceadmiral Goles.

To je jedan od najvećih gubitaka filipinske vojske u jednom danu nakon više godina, rekao je drugi vojni komandant. Goles je rekao da je među ekstremistima možda bilo i pripadnika muslimanske separatističke grupe Islamski oslobodilački front Moro i da je 31 pobunjenik ubijen. Portparol Moro pobunjenika potvrdio je da je 10 pripadnika te organizacije poginulo i optužio vojsku da ih je napala. On je kazao da pripadnici te grupe nisu bili u logorima Abu Sajafa nego da su se samo zadesili u toj oblasti. Za razliku od Abu Sajafa, koji se smatra brutalnom terorističkom organizacijom, pobunjenička grupa Moro je pregovarala s vladom o sporazumu o autonomiji za muslimansku manjinu na jugu Filipina.

Premda oslabljeni jednogodišnjom ofanzivom, koju pomažu i SAD, oko 400 boraca Abu Sajafa na Basilanu i obližnjem ostrvu Jolo i poluostrvu Zamboanga ponovo su počeli otmice kako bi sakupili sredstva za terorističke napade, rekli su zvaničnici. Dva logora na ostrvu Basilanu, na oko 880 kilometara južno od Manile, bila su utočišta Abu Sajafa, ali i radionice za izradu bombi. Abu Sajaf se nalazi na američkoj listi terorističkih organizacija zbog bombaških napada, otmica i obezglavljivanja, koji su doprineli njenoj reputacije kao najbrutalnije filipinske pobunjeničke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari