Trideset pet kurdskih civila ubijeno je u napadu turske avijacije u sredu uveče na iračkoj teritoriji nedaleko od turske granice.

„Trideset pet osoba ubijeno je, a jedna je povređena, u operaciji iz vazduha u Iraku“, navodi se u saopštenju vlasti turske provincije Sirnak. Turska vojska saopštila je da je bombardovala pobunjenike Radničke partije Kurdistana (PKK) koji su, kako se navodi, pokušali da uđu u Tursku kako bi izveli napade.

„To se dogodilo u oblasti Sinat-Haftanin, na severu Iraka, gde nema civilnog stanovništva i u kojoj se nalaze baze terorističke organizacije“, navodi generalštab turske vojske. S druge strane, prokurdski mediji navode da je moguće da je napad izveden greškom, pošto je turska vojska verovala da gađa kurdske separatiste, a žrtve su bile civili šverceri.

Ti mediji navode da je reč o tridesetak ljudi, starosti od 16 do 20 godina, koji su prešli iračku granicu radi kupovine goriva i šećera koje posle preprodaju u Turskoj. Prošle sedmice, turske vlasti saopštile su da je 21 pobunjenik ubijen u borbama sa turskom vojskom u provinciji Đarbakir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari