Dvanaest pripadnika nacionalističkog pokreta Desni sektor, koji su se borili na ukrajinskoj strani na istoku te zemlje, ubijeno je iz zasede u Donjecku. „Upali su u zasedu i na njih je otvorena paljba nedaleko od železničke stanice Četvrti Petrovski“, rekao je portparol tog pokreta.


Predstavnici Desnog sektora izjavili su da je „smrt patriota katastrofa za Ukrajinu“. Šef Desnog sektora Dmitrij Jaroš rekao je da u njihovim redovima ima „užasnih gubitaka“. Vlasti u Donjecku su saopštile da je u Četvrti Petrovski bilo žestokih borbi u kojima je pet civila ranjeno.

Najmanje tri osobe su poginule juče ujutro u Donjecku. Novinari Asošiejted presa videli su dva tela na ulici u jugozapadnom delu grada koji se zove Petrovski, 11 sati pošto je granatiranje prestalo. Gradske vlasi javljaju o tri poginula.

Gradske vlasti navode da je pogođeno 10 stambenih zgrada, kao i krilo jedne bolnice. Vladine trupe opsedaju Donjeck i okolne položaje separatista, kako bi ugušile prorusku pobunu na istok zemlje. Ukrajinska vojska se kloni borbe prsa-u-prsa i radije pribegava artiljerijskoj paljbi. Veliki delovi grada su bez struje i gasa.

Ruski konvoj s pomoći stanovništvu zaraćenog istoka Ukrajine, nastavio je put ka rusko-ukrajinskoj granici, saopštilo je u Moskvi Ministarstvo za vanredne situacije. U koloni dugačkoj tri kilometra je 280 kamiona koji su u utorak krenuli iz Moskve. Ukrajinski zvaničnici rekli su ranije da neće dozvoliti ulazak ruskog konvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari