Najmanje 6.500 civila je ubijeno, dok je 14.000 ranjeno u protekla tri meseca u Sri Lanki, najnoviji su podaci Ujedinjenih nacija. Samo tokom proteklog meseca život je izgubilo najmanje 2.000 osoba. Uprkos alarmantnim podacima i pozivima UN za obustavu sukoba, vojska Sri Lanke kaže da nema pauze u borbi protiv tamilskih tigrova.

Građanski rat koji traje većgotovo četvrt veka na vrhuncu je u proteklih nekoliko meseci dok se vladine snage bore da u potpunosti potisnu pobunjenike tamilskih tigrova sa preostalih teritorija na severu zemlje. Vlada negira brojne optužbe na svoj račun, koje potkrepljuju verodostojni dokazi svedoka i humanitarnih agencija da je stotine nedužnih civila ubila vojska, pravdajući se da su njeni vojnici lako naoružani i da samo pokušavaju da spasu narod. U propagadnom ratu, kako ga nazivaju, tamilski tigrovi takođe negiraju optužbe da drže civile kao taoce i koriste ih kao žive štitove.

Portparol UN Gordon Vajs upozorava da se očekuju još žešće borbe. Prema procenama Svetske organizacije strahuje se da se između 50.000 i 100.000 civila praktično nalaze zarobljeni u ratnoj zoni. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun objavio hitno slanje humanitarnog tima u oblast, odakle je više od 100.000 ljudi prošle nedelje napustilo svoje domove. S druge strane, ministar odbrane Sri Lanke Gotabaja Radžapaksa odbacio je apele UN da se dopusti humanitarnim agencijama da uđu u ratnu zonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari