Najmanje 200 osoba je poginulo, dok je više od 300 ranjeno u utorak uveče, u seriji bombaških napada koji su najverovatnije bili upereni protiv kurdske religiozne manjine Jazida, u Sindžaru na severu Iraka u blizini grada Mosul, saopštili su zvaničnici. Serija simultanih napada bombaša samoubica predstavlja jedan od najsmrtonosnijih napada tokom četvorogodišnjeg rata u Iraku.

Najmanje 200 osoba je poginulo, dok je više od 300 ranjeno u utorak uveče, u seriji bombaških napada koji su najverovatnije bili upereni protiv kurdske religiozne manjine Jazida, u Sindžaru na severu Iraka u blizini grada Mosul, saopštili su zvaničnici. Serija simultanih napada bombaša samoubica predstavlja jedan od najsmrtonosnijih napada tokom četvorogodišnjeg rata u Iraku. Irački premijer Nuri al Maliki osudio je napade i rekao da su za njih odgovorne „terorističke sile koje pokušavaju da podstaknu sektaški razdor i ugroze nacionalno jedinstvo našeg naroda“. SAD su napade nazvale „varvarskim“, dok su kurdski zvaničnici saopštili da vlasti u Bagdadu nisu ispele da zaštite pripadnike manjinske sekte Jazidi.
Kaled Salih, zvaničnik kurdistanske regionalne vlade, poluautonomne vlasti koja upravlja trima iračkim provincijama na severu, opisao je Jazide kao „ugroženu manjinu“ i dodao da bi kurdske snage mogle da ih zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari