Osmoro ekstremista nemačke nacionalnosti ubijeno je na severozapadu Pakistana, gde je smešten centar za obuku terorista, kada su iz bespilotne letelice, za koju se sumnja da pripada CIA, ispaljena dva projektila. U saopštenjima pakistanskih obaveštajaca se navodi da su projektili ispaljeni na džamiju u Mirali u severnom Vaziristanu.

Napadi su usledili pošto su SAD i Velika Britanija izdali nova upozorenja o terorističkim napadima Al Kaide i pošto su se pojavili navodi da je Ahmad Sidiki, Nemac poreklom iz Avganistana i jedan od najopasnijih terorista „koji je rastao na domaćem tlu“, odao neke informacije dok su ga Amerikanci saslušavali u zatvoru Bagram nedaleko od Kabula. Nemački mediji izveštavaju da je Sidiki ispričao Amerikancima da postoje planovi da se izvede niz terorističkih napada na Evropu, a kao moguće mete je naveo Britaniju i Francusku.

Američki mediji su u poslednjih nekoliko sedmica objavili vest da je američka Centralna obaveštajna agencija pokrenula napade iz bespilotnih letelica na kampove za obuku militanata u pakistanskim provincijama Severni i Južni Vaziristan radi sprečavanja napada na Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku. Kako se navodi, prema planovima militanata, teroristi bi izašli na ulice, verovatno u prestonicama, i otvorili nasumičnu vatru pre ulaska u veće zgrade.

Ima navoda da su SAD pružile nemačkim vlastima „veoma dragocene informacije o metama napada“, te možda zbog toga američke televizije ovih dana kao moguće mete navode hotel Adlon pored Brandenburške kapije i TV prijemnik na Aleksander placu u centru Berlina. Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mazijer rekao je da postoji „velika opasnost“ od terorističkih napada u Nemačkoj.

Hapšenja u Francuskoj

Pariz – Francuska antiteroristička policija uhapsila je juče 11 muškaraca u različitim delovima države, pod sumnjom da su islamski ekstremisti povezani sa mrežom Al Kaide. Dva muškarca su uhapšena u luci Marsej, a treći u Bordou, naveli su policijski izvori. Trojica uhapšenih dovode se u vezu sa Francuzom alžirskog porekla koji se nalazi iz rešetaka od prošlog meseca zbog povezanosti sa ekstremistima iz Al Kaide. U odvojenoj akciji uhapšeno je još osam muškaraca, osumnjičenih za umešanost u trgovinu oružjem i eksplozivima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari