Jedan student ubio je deset svojih drugova u Višoj školi za ketering i turizam u mestu Kauhajoki, na zapadu Finske, a zatim izvršio samoubistvo.

Napadač, koji se, kako je nezvanično saopšteno zove Mati Juhani Sari (22), podlegao je u bolnici od rana na glavi, rekao je Rojtersu direktor univerzitetske bolnice Tampere.

„Prema najnovijim informacijama broj mrtvih je 11“, izjavila je ministar unutrašnjih poslova Ane Holmund u intervjuu uživo za finsku državnu televiziju YLE.

Gradonačelnik Kauhajokija Anti Rantakoko rekao je da pucnjava ima karakteristike prošlogodišnjeg napada, kada je naoružani 18-godišnjak u školi Jokela, na jugu Finske, ubio osmoro ljudi, zatim pucao u sebe. On je prethodno svoju nameru objavio preko „jutjuba“.

– Na internetu postoje informacije, postoji analogija sa slučajem Jokela – rekao je gradonačelnik. Kako navodi Rojters, pretragom sajta „jutjub“ pronađena su četiri video snimka na kojima „gospodin Sari“, kako sebe naziva, izjavljuje da ima 22 godine i da živi u Kauhajokiju. Na snimku se, takođe, vidi muškarac obučen u crno kako puca iz pištolja.

Finsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je napadačbio dan pre zločina saslušan u policiji i pušten na slobodu. Ministar unutrašnjih poslova An Holmlund je rekla da je napadačispitan u policiji zbog objavljivanja snimaka na sajtu jutjub na kojima on nosi oružje. Prema njenim rečima, napadačje pušten posle ispitivanja, jer nije postojao „pravni razlog“ za njegovo zadržavanje. Ona je rekla da je napadačjuče koristio pištolj 22-milimetarskog kalibra i da je za to oružje dobio urednu dozvolu u avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari