Osam kilometara od Bujanovca na površini većoj od 50 hektara nalazi se područje pod kasetnim bombama i minama, a prema vojnim podacima, njihov broj može biti veći od 3.000. Na područje koje se prostire od brda Jastrebac, preko Bujanovačkog jezera pa sve do Reljana u opštini Preševo, prema tim podacima bačeno je 16 paketa od kojih je svaki imao po 230 kasetnih bombi, odnosno može se očekivati da se na manje od deset kilometara od Bujanovca prostire „tepih“ od 3.

Osam kilometara od Bujanovca na površini većoj od 50 hektara nalazi se područje pod kasetnim bombama i minama, a prema vojnim podacima, njihov broj može biti veći od 3.000. Na područje koje se prostire od brda Jastrebac, preko Bujanovačkog jezera pa sve do Reljana u opštini Preševo, prema tim podacima bačeno je 16 paketa od kojih je svaki imao po 230 kasetnih bombi, odnosno može se očekivati da se na manje od deset kilometara od Bujanovca prostire „tepih“ od 3.680 kasetnih bombi.
Vršilac dužnosti šefa Odseka odbrane za vanredne situacije u Bujanovcu Ali Aslani, rekao je agenciji Beta da „nema tačne procene na kojoj i kolikoj teritoriji se nalaze kasetne bombe“. „Do sada nije bilo ozbiljnog interesovanja institucija za čišćenje terena od kasetnih bombi, osim što se povremeno javljaju građani koji prijavljuju pronalazak pojedinih kasetnih bombi, na šta reaguju ekipe za razminiravanje vojske ili žandarmerije“, kazao je on.
Od početka ove godine Odseku odbrane za vanredne situacije u Bujanovcu prijavljeno je ukupno deset neeksplodiranih ubojnih sredstava među kojima je bilo granata, lansirne rakete i ručnih bombi, koje su i uništene. „Osim površine pod kasetnim bombama imamo i ogromne površine pod minama iz vremena sukoba 2000/01. na ovom prostoru koje takođe nisu očišćene, a od mina i kasetnih bombi je poslednjih sedam godina u opštini Bujanovac poginulo sedam osoba, a 22 su ranjene“, dodao je on. Kako Aslani navodi, za minska polja takođe nema preciznih podataka na kolikoj površini se prostiru, niti koliki broj mina je tamo postavljen. Dve lokacije sa minskim poljima, jedna kod sela Končulj na više od deset hektara, druga kod sela Dobrosin, na više od 20 hektara, u neposrednoj blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, obeležene su samo upozorenjima na srpskom i albanskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari