Godišnjica ubistva dece u Goraždevcu: Počinioci nisu pronađeni ni posle više od dve decenije 1Foto: Sajt EULEX-a

Prošla je 21 godina od zločina u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji, kada su na srpsku decu, koja su se kupala u Bistrici, nepoznati napadači otvorili rafalnu paljbu. Ubijena su dvojica dečaka – Ivan Jovović i Pantelija Dakić, a četvoro dece je ranjeno. Ubice su i dalje na slobodi. Euleks je pre više od deset godina prekinuo istragu zbog, kako su naveli, nedostatka dokaza.

Kako navodi RTS, nepoznate osobe su na današnji dan pre 21 godinu iz kalašnjikova pucale na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici i ubile Ivana Jovovića i Panteliju Dakića. Teško su ranili Marka Bogićevića, Draganu Srbljak, Bogdana Bukumirića i Đorđa Ugrenovića.

Ivan Jovović imao je 19, a Pantelija Dakić 13 godina.

Za zločin niko nije odgovarao. Istraga je zatvorena pre 14 godina. Predstavnici međunarodne zajednice obećali su tada da će „prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce“.

Počinioci nisu pronađeni

Ubice, međutim, i dalje slobodno hodaju. Prekidom istrage, iz tužilaštva Euleksa naveli su da nisu uspeli da identifikuju izvršioce, da su sve istražne radnje iscrpljene i da nije pronađen novi prostor za istragu.

Roditelji ubijene i ranjene dece iz godine u godinu ne kriju razočaranje što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.

Čekajući pravdu, Srbi i dalje žive u Goraždevcu, ali su traume sastavni deo njihovog života. Nerasvetljen zločin u Goraždevcu jedan je u nizu posleratnih nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Nerasvetljeni su ostali i ubistvo srpskih žetelaca u Starom Gracku, stradanje 12 Srba u blizini Podujeva u autobusu „Niš ekspresa“ i drugi.

Kancelarija za KiM:P očinioci moraju biti kažnjeni u ime pravde

„Počinioci tog zločina, kao i ubice žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva moraju biti kažnjeni u ime pravde, ali i kao dokaz da vreme ideologija mržnje i zla mora ostati zauvek za nama“, ističe Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ukazuje se da, uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim pritiscima, Srbi u Goraždevcu opstaju na svojoj zemlji, čuvajući grobove svoje nastradale dece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji.

„Država Srbija će nastaviti da im pomaže svim raspoloživim sredstvima da opstanu na svojim ognjištima i da očuvaju srpsko ime, koje na kosmetskoj zemlji, u kontinuitetu postoji vekovima, što niko izbrisati ne može“, poručuje se u saopštenju Kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari