Ništa nismo naučili iz majskih tragedija, mladi ponovo ubijaju: Sagovornici Danasa o ubistvu Đorđa Mijatovića 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Advokat Rodoljub Šabić kaže za Danas, da je u slučaju ubistva brata potpredsednika Vlade Federacije BiH, dodatno zabrinjavajuće činjenica što su zat zločin opet osumnjičeni veoma mladi a potpredsednik Novog policijskog sindikata Milan Dumanović smatra da je društvo u takvom stanju da prosto ne znamo koga da okrivimo.

Za prebijanje i ubistvo Đorđa Mijatovića, brata Vojina Mijatovića potpredsednika Vlade Federacije BiH, u parku na Voždovcu osumnjičeni su dvojica 16-godišnjaka.

„Porast huliganstva je u bez sumnje direktnoj vezi i sa devastacijom pravne države. Nikakva rešenja upisana u zakone ne mogu dati rezultat ako nema odlučnosti da se dosledno primene i ako nema institucija koja to dosledno rade. Kod nas nema ni jednog ni drugog“, kaže advokat Rodoljub Šabić.

Dodaje da su u našem društvu, maloletnici sučeni sa atmosferom nasilja u svim sferama života, politike, sporta, medija.

„Nasilje se na različite načine promoviše u medijima, a od ratnih zločinaca čak i klasičnih kriminalaca se prave heroji“, kaže Šabić.

On dodaje da je u ovom trenutku rastuće nasilje u kojem su glavni akteri maloletnici naša realnost i da građani zbog toga zaista imaju razloga da se zabrinu.

„Prošlo je više od godine od dva stravična zločina koji su počinili mladi ljudi a da država praktično ništa nije preduzela. Samo je pokušala da stvori privid da nešto radi. Samo dan nakon tragedije u O.Š. Vladislav Ribnikar, Vlada je sledeći sugestije Aleksandra Vučića objavila ‘paket mera’ za koji je od početka bilo jasno da mu je cilj samo da fascinira javnost. Efekti tih mera su minorni kao što se moglo očekivati“, navodi Šabić.

Tada su, kako kaže, poluzvanično od strane političara „lansirani“ radikalni demagoški predlozi koji su teško sprovodivi.

„Poput radikalnog smanjenje granice krivične odgovornosti ispod 14 godina, kakva ili veća je u najvećem broju zemalja, ili čak vraćanja smrtne kazne što je i sa stanovišta našeg Ustava i sa stanovišta međunarodnih obaveza nemoguće“, priča Šabić.

Smatra da je kranje vreme da se nešto preduzme ali to se, kako kaže, ne može svoditi na represivne mere već je potrebno mnogo toga promeniti u pravosuđu i bezbednosti.

„Nužne su mere preventivnog karaktera u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite, mentalnog zdravlja, medija. Zato smo u okviru građanske inicijative ‘Majska platforma’ čijim inicijativnom odborom sam imao čast da predsedavam, okupili više desetina vrhunskih stručnjaka da bi analizirali relevantne činjenice i ponudili odgovarajuće predloge. Nadam se, bilo bi dobro da nadležni nešto od toga prepoznaju kao korisno, ali realnost ne daje pravo na oprimizam“, zaključuje Šabić.

Potpredsednik Novog policijskog sindikata Milan Dumanović kaže da je situacja u našem društvu takva da ne znamo više koga da okrivimo za događaje poput ubistva Đorđa Mijatovića.

„Ne znamo da li pre da okrivimo sve nas kao društvo ili državu odnosno vladajući režim. U svakom slučaju ovde je nasilje postalo nešto uobičajeno, mediji su puni nasilja i u takvoj atmosferi nam deca odrastaju“, kaže Dumanović.

Za ubistvo Đorđa Mijatovića su osumnjičena dva maloletnika i Dumanović smatra da je njihov život time uništen.

„Oni će sada na kraju pretpostavljam dobiti maksimalne zaprećene kazne od 20 godina zatvora. Čovek je ubijen i to su onda tri uništena života“, priča Dumanović.

Navodi i da društvo nedovoljno brine o nasilju među mladima a policija se najviše bavi krupnim slučajevima, i, kako kaže, čini se da nemaju dovoljno ljudstva za patrole.

„Ali to je tek poslednji stadijum, a gde je škola, gde su roditelji, šta dovodi do toga da neki 16-godišnjaci daju sebi za pravo da se tuku sa čovekom koji može otac da im bude, to je neverovatno, to je nazamislivo“, naglašava Dumanović.

„Ja se uvek vraćam na to da je, tada premijer a sadašnji, predsednik države izjavio da država ne može da se bori protiv huligana dakle to je ta izjava koja je dala najbolju sliku gde mi živimo“, zaključuje Dumanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari