Vojska Sjedinjenih Država odaje poštu general majoru Haroldu Grinu, koji je u utorak ubijen u Avganistanu. Neki mediji objavili su da je Grin najviši američki oficir ubijen na dužnosti još od Vijetnamskog rata, a Vašington post navodi da je poslednji put oficir njegovog ranga nastradao u napadu Al Kaide na Ameriku 11. septembra 2001.


Predsednik Avganistana Hamid Karzai rekao je da je Grin ubijen u „kukavičkom napadu“. Nejasno je, prema medijskim izveštajima, da li je Grina ubio avganistanski vojnik ili čovek prerušen u uniformu avganistanske vojske. On je takođe ubijen. Izvori iz Ministarstva odbrane Avganistana rekli su za Bi-Bi-Si da je reč o vojniku regrutovanom pre tri godine. U napadu na Grina još 15 vojnika je ranjeno, među njima dvojica Britanaca, nekoliko Amerikanaca i generali Nemačke i Avganistana.

„General Grin (55) bio je jedan od gedžet gurua (američke) vojske, inženjer čije misije obično nisu podrazumevale korišćenje pušaka i bombi. Njegov cilj bio je da pametne telefone, video konferencije, pa čak i virtuelne svetove pridoda vojničkoj kulturi koja često veliča hardver, više nego softver“, objavio je povodom pogibije generala Njujork tajms. Pentagon je saopštio da je napad u kojem je Grin ubijen bio pojedinačni slučaj koji neće ugroziti poverenje između koalicionih vojnika i vojske Avganistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari